eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egyiptomban "felejtették" a magyar turistákat

Körülbelül 150 turista nem tudott hazatérni Egyiptomból, pedig az utasoknak hétfő hajnalban kellett volna megérkezniük Magyarországra. Egyikük, Szalmás Gábor az InfoRádiónak azt mondta: az egyik gépre azért nem tudtak felszállni, mert a repülőből folyt a kerozin, a következőt pedig, amely tele volt utasokkal, visszafordították az egyiptomi légtérből. A magyarok még nem tudják, hogyan és mikor jutnak haza, és azt sem, ki finanszírozza majd a plusz költségeket.

A magyar turistáknak vasárnap délután négykor kellett volna repülőre ülniük, gépükből azonban folyt a kerozin, így javításra szorult, ezért úgy tájékoztatták őket, hogy késésre kell számítaniuk - mondta az InfoRádiónak az egyik Egyiptomban ragadt turista.

Szalmás Gábor hozzátette: később azt mondták nekik, hogy a gép mégsem szállhat fel.

Egy másik légitársaságtól béreltek repülőt Isztambulból, amely azonban először Magyarországra érkezett, hogy Egyiptomba szállítsa azokat az utasokat, akiknek már korábban oda kellett volna érkezniük.

Õk azonban nem jutottak el az afrikai országba, mivel gépüket az egyiptomi légtérben visszafordították Budapest felé.

Az utasok - mondta Szalmás Gábor - még most sem tudják, hogyan jutnak haza.

Ferihegyet is hívták segítségért, a magyar repülőtéren azonban "hírzárlatot" rendeltek el. A magyar turisták az idegenvezetőktől sem tudtak meg mindeddig semmi használhatót: csak annyit mondanak nekik, hogy maradjanak a szobáikban.Ez azonban nem lehetséges: a portán kell várakozniuk, hiszen már nem a szálloda vendégei - magyarázta az utas, akivel körülbelül 20 másik magyar turista rekedt a hotelben, rajtuk kívül azonban még nagyjából 130-an várnak arra, mikor hazaindulhassanak.

Szalmás Gábor elmondta: a különböző szállodákban maradt turisták egymással és magyarországi rokonaikkal is csak komoly költségek árán tudnak kapcsolatba lépni, hiszen a telefon nagyon sokba kerül.

Az utasok felhívták a magyar követséget is, ahol azonban egy arab férfi vette fel a telefont, aki nem tudott nekik segíteni, nem is nagyon értette meg, mi a probléma.

A turistáknak az utazási irodáik sem tudnak segíteni, míg a ferihegyi információs központban azt mondták: azért nem tudnak lépni, mert várják az utazási irodák jelentkezését.

"Huszonhat órája készenléti állapotban állunk" - mondta Szalmás Gábor.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×