eur:
391.16
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az utolsó pillanatban akadályozták meg a kormányfő elleni merényletet

A Fatah egyik sejtje merényletet akart elkövetni Ehud Olmert ellen, a támadást azonban a Sin Bét megakadályozta - ez az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője jelentette be. A merényletet augusztusban akarták elkövetni, amikor az izraeli kormányfő Jerikóba tartott, hogy találkozzék Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Juval Diszkin, a Sin Bét vezetője szerint a merényletet Ehud Olmert autókonvoja ellen tervezték. A belbiztonsági szolgálat azonban meghiúsította a terrorista összeesküvést, és a terveknek megfelelően sor került a találkozóra.

A Sin Bét feje azt nem árulta el az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésén, hogy a számos különféle csoportból álló Fatah mely frakciójához tartoztak az állítólagos összeesküvők.

Azt azonban elmondta, hogy az incidens után az izraeliek átadták a Palesztin Hatóságnak a szükséges információkat arról, kik vettek részt a merényletkísérletben, és a palesztin kémelhárítás közülük többeket le is tartóztatott. A múlt héten azonban valamennyiüket szabadon engedték - annak ellenére, hogy vallomásukban elismerték: merényletet terveztek Olmert ellen.

Egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú izraeli rendőrtiszt azt is elmondta, hogy a miniszterelnöki hivatal éles hangú tiltakozó jegyzéket küldött Abbász irodájának. Izrael azt reméli, hogy ennek nyomán a Palesztin Hatóság megteszi a szükséges lépéseket.

Az egyébként nem világos, hogy a terroristák mennyire kerültek közel Ehud Olmert meggyilkolásához.

Olmert és Abbász augusztus 6-án találkozott először palesztin területen, Jerikóban, hogy előkészítsenek bizonyos dokumentumokat a nemzetközi Közel-Kelet-értekezletre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×