eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ficónak Gyurcsány csak egy volt a sok közül

Robert Fico szlovák kormányfő szerint a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel lezajlott csütörtök esti lisszaboni megbeszélése egy volt csupán az ottani informális találkozók közül.

Fico - aki a múlt héten hivatalos szlovákiai látogatásra hívta meg a magyar miniszterelnököt - lisszaboni útja előtt arra utalt, hogy kettejük informális megbeszélésének igen nagy jelentőséget tulajdonít, mert Gyurcsány Ferenc szlovákiai útjának időpontjáról kíván tárgyalni.

"Én nem Gyurcsány miatt jöttem Lisszabonba" - jelentette ki a szlovák kormányfő.

"Ez egy informális találkozó volt, amelyen mindkét fél hangot adott az utóbbi napokban és hetekben végbement eseményekkel kapcsolatos álláspontjának" - idézte Robert Ficót a TASR hírügynökség.

A szlovák kormányfő ezután arról szólt, hogy meglátása szerint mindkét félnek szándékában áll olyan mechanizmusok kialakítása, amelyek a jövőben alkalmasak lehetnek a magyar-szlovák viszony kiéleződését eredményező fejlemények megelőzésére.

A szlovák kormányfő ismétlődő kérdésekre sem válaszolt arra, hogy Gyurcsány Ferenc elfogadta-e a Szlovákiába szóló meghívást.

"Ha valakit felkérünk egy látogatás előkészítésére, felteszem: ebből az következik, hogy jönni akar" - mondta Fico.

Csáky: Csak alapos előkészítés után!

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint Gyurcsány Ferenc hivatalos szlovákiai látogatását alaposan elő kell készíteni: meg kell vizsgálni a szlovák fél szándékát, hogy valóban akar-e pozitív elmozdulást a kétoldalú viszonyban, vagy csak propagandacélokra kívánja felhasználni a miniszterelnöki találkozót.

Csáky Pál így reagált a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtök esti rövid megbeszélésére.

A politikus közölte: fontosnak tartja, hogy ellenőrizék annak a 14 pontból álló "Közös múlt - közös jövő" című megállapodásnak a teljesítését, amelyet a két miniszterelnök nyáron írt alá.

Ebben rögzítették a két ország kapcsolatrendszerének kereteit, mindazokat a teendőket, amelyeket a feleknek a két ország rendezett viszonyának érdekében meg kellene valósítaniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×