eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A reform 2009-től megállíthatatlan

Elfogadták Lisszabonban az Európai Unió intézményes reformjáról szóló szerződés végleges szövegét a tagállamok vezetői. A reformszerződés 2009-ben lép életbe.

Teljes körű megállapodásra jutottak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői Lisszabonban az EU új reformszerződéséről - jelentette be José Sócrates, az elnöklő Portugália miniszterelnöke.

Előzőleg a résztvevőknek sikerült rendezniük az utolsó nyitva maradt kérdéseket, köztük a választás előtt álló Lengyelország és Olaszország intézményes követeléseit. Az EU közel egy évtizede készülő intézményes reformja 2009-től folyamatosan életbe léphet.

Korábban az EU alkotmánya is rendelkezett volna az átalakításokról, de ezt több ország lakossága nem fogadta el. A reformszerződés a mélyebb uniós együttműködéshez és a további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt változtatásokat végzi el a sok elemében még a hat alapító országra szabott intézményrendszeren.

A megállapodás egyebek között uniós elnöki poszt létesítését, az eddiginél nagyobb befolyású külügyi főképviselői pozíció megteremtését, az alapjogok szerződésbe foglalását tartalmazza.

Emellett a tagországok méreteit jobban tükröző, demokratikusabb döntéshozási rendszert vezetne be. A szerződés tartalmaz egy védelmi záradékot is, amely katonai fellépést tesz lehetővé, ha valamelyik tagországot támadás éri.

Az euró cirill betűkkel is leírható

Lisszabonban most a szerződés pontos szövegéről döntöttek, a tartalmáról már júniusban megszületett a megállapodás.

A szerződés értelmében a közös kül- és biztonságpolitikai képviselő az eddiginél szabadabb kezet kap, és az Európai Bizottság alelnöke is lesz.

Beleegyezett a többi állam, hogy Bulgária az általa kívánatosnak tartott formában, cirill betűkkel írhatja az euró szót. Később, de még a bolgár eurócsatlakozás előtt döntenek arról, milyen formában szerepeljen a név a bolgár nyomású bankjegyeken és érméken.

A szerződést december 13-án írják alá Lisszabonban a félévet záró hivatalos állam- és kormányfői értekezleten. Azt követően megkezdődhet a ratifikálási folyamat, amelyet a vezetők reményei szerint jövőre be is fejeznek.

A reformszerződés a derűlátóbb vélemények szerint 2009 januárjában életbe lép, ám számos változtatást csak később ültetnek át a gyakorlatba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×