eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb háború készülődik a Balkánon?

A koszovói albán fegyveresek november elseje után bevonulnak az északi szerb többségű körzetbe, ha nem teszik meg ugyanezt a nemzetközi fegyveres alakulatok - jelentette be az egyelőre félkatonai alakulatként nyilvántartott koszovói albán nemzeti hadsereg szóvivője. A szerb védelmi miniszter szerint a katonai és a különleges rendőri egységeik készen állnak.

Koszovó északi részén a szerbek többségben vannak, és nem hivatalosan jelezték, hogy ha Koszovó kinyilvánítja függetlenségét, akkor ezt ők is megteszik.

Erre reagált kedden igen erélyesen a félkatonai alakulatként nyilvántartott koszovói albán nemzeti hadsereg. Az egység szóvivője kijelentette: ha a nemzetközi fegyveres alakulatok november 1-jéig nem vonják ellenőrzésük alá az északi, szerb többségű körzetet, akkor ők vonulnak be oda, még a függetlenség kikiáltása előtt.

A fegyveresek készen állnak

A szóvivő szerint ez a fegyveres alakulat készen áll arra, hogy egész Koszovó területén jelen legyen, és hivatalosan is betöltse a koszovói albán fegyveres erők szerepét.

Ezekre a kijelentésekre azonnal reagált a szerb védelmi miniszter, hangsúlyozva: a szerb katonaság és a különleges rendőri alakulatok magatartásukkal nem befolyásolják a koszovói fejleményeket, de készen állnak arra, hogy a politikai döntésekkel és az alkotmánnyal összhangban cselekedjenek.

Belgrád nem fenygetőzik intervencióval

Korábban a szerb kormány koszovói ügyekkel foglalkozó minisztere arról beszélt, hogy országa nem alkalmazna katonai erőt, ha Koszovó kikiáltaná függetlenségét, de fenntartaná a tartományban működő intézményeit.

Slobodan Samardzic úgy fogalmazott: Belgrád nem fenyegetőzik intervencióval, de Koszovó önállóságának kinyilvánítása nyílt fenyegetést jelentene Szerbia számára.

Kérdés ugyanakkor, hogyan reagálna a belgrádi vezetés, ha az albán fegyveresek bevonulnának a szerb többségű koszovói körzetekbe is.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×