eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tokaji borvidék: egy bánya adja meg a kegyelemdöfést?

A tokaji borvidék szlovákiai részének közelében akar perlitet bányászni egy szlovák cég. Kisbári polgármestere szerint a bánya tönkretenné a környék borászatát, ezért fellebbeztek a kassai regionális bányahivatal engedélye ellen. A kassai megyei önkormányzat ugyancsak tiltakozik.

Kisbári polgármestere az InfoRádióban elmondta: a kassai körzeti bányahivatal már kiadta az engedélyt a perlitbánya megnyitására, de ők fellebbeztek a bányaigazgatóságnál.

Csizmadia Albert kiemelte: a lelőhely egy magas dombon található, a perlit vulkanikus sziklák között van, csak robbantással lehet hozzáférni, ami után nagy porfellegek keletkeznek, miközben ez a terület mindössze néhány száz méterre fekszik a szőlőültetvényektől.

A szlovákiai település első embere hangsúlyozta: a szőlő egyik legnagyobb ellensége a por, hiszen rászáll a levelekre és a fürtökre, így nem keletkezik cukor. Csizmadia Albert hozzátette: a szőlészeti szakemberek egyöntetűen a bánya megnyitása ellen vannak, mert az tönkreteszi a borászatot.

A kassai megyei hivatal is teljes mértékben ellenzi a bányát, hiszen a megyében nem a bányászatot, hanem a szőlészetet-borászatot, valamint a turizmust szeretnénk fejleszteni - emelte ki a polgármester.

A megyei hivatal elnöke felkérte a környezetvédelmi minisztert, hogy tegye lehetetlenné a bánya megnyitását, továbbá várjuk a bányaigazgatóság fellebbezésünkre adott válaszát is. Ha a hatóság nem vonja vissza az engedélyt, bírósághoz fordulunk - hangsúlyozta Csizmadia Albert.

Védetté nyilvánítaná

Köteles László, a szlovák parlament képviselője az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a bányahivatal csak elvi engedélyt adott a terület bányászati célú használatára, a bánya megnyitását ez még nem teszi lehetővé.

A pozsonyi parlament környezetvédelmi bizottságának tagja elmondta: a legutóbbi ülésen foglalkoztak az üggyel, amely egyelőre a fellebbezési szakaszban van.

A Magyar Koalíció Pártjának képviselője szeretné védetté nyilvánítattni a tokaji borvidéket - saját hatáskörében annak szlovákiai részét -, hogy ne lehessen mesterséges beavatkozással megváltoztatni, tönkretenni a táj értékeit, egyebek mellett a borászatot.

A politikus fontosnak tartja, hogy a bánya esetleges megnyitásával ne előzhessék meg a védettség kimondását, ne teremtsenek kész helyzetet.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az InfoRádió megkeresésére közölte: hivatalosan még nem kaptak értesítést a tervezett bányáról, ezért szerdán levélben keresik meg a szlovák társminisztériumot.Szlovákiában nem csak a perlitbánya fenyegeti a tokaji borvidéket, hanem a Tőketerebesre tervezett széntüzelésű hőerőmű is, amelynek könyezetvédelmi hatástanulmányát elfogadhatatlannak tartja a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A tárca szerint a dokumentum a légszennyezés kérdésében nem támasztja alá megfelelően azt az állítást, hogy a beruházásnak nem lesz határon átterjedő hatása, ökológiai és vízvédelmi szempontból pedig meg sem vizsgálja ezt a lehetőséget. A minisztérium még augusztus közepén jelezte Szlovákiának, hogy be kíván kapcsolódni a környezeti hatásvizsgálati eljárásba. Az erőmű ellen a magyar államfő is tiltakozott.

Hazai pálya

Sokak szerint azonban Magyarország sem áll jobban a tokaji borvidék védelmével, hiszen a szerencsi szalmatüzelésű erőmű földmunkái már meg is kezdődtek. Korábban a tokaji borászok, a település polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke is tiltakozott a projekt ellen, eredménytelenül.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint népszavazást kellene tartani a kérdésről, Tokaj polgármestere szerint azonban erre már nincs idő.

Az erőmű ellenzői elsősorban a megnövekedett kamionforgalom káros hatását hangsúlyozzák - a szalma nagy részét az Alföldről szállítanák -, és kiemelik, hogy nem vizsgálták az erőműnek a borvidék sajátos mikroklímájára gyakorolt hatását sem.

Sólyom László köztársasági elnök szerint a Szerencsen felépülő erőműben tízpercenként egy kamionnyi szalmát tüzelnek majd el, ami jelentősen növeli a terherforgalmat a környéken, emellett veszélybe kerül Tokaj világörökségi címe is.

Szabó György, Tokaj és Szerencs szocialista országgyűlési képviselője úgy véli: a beruházás nem veszélyezteti a helyi borászatot; az erőmű megépítését engedélyező regionális környezetvédelmi felügyelőség szerint pedig az erőmű megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, ám a hatóság "nem vehet alapul ipari vagy turisztikai szempontokat".

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×