eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nevében sem lehet magyar a révkomáromi múzeum

Névváltozás előtt áll a révkomáromi múzeum. A Nyitra Megyei Hivatal célja, hogy a Magyar Kultúra elnevezést leveszi a komáromi múzeum neve elől, amely csak Duna Menti Múzeum néven működik majd tovább.

A névváltozással a fenntartó, a nyitra megyei képviselőtestület azt szeretné elérni, hogy a Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeumának a jövőben csak a komáromi járásra terjedjen ki a hatásköre, így megfosztva attól a szerepétől, hogy a szlovákiai magyarság történetével, néprajzával törődjön az egész Felvidéken.

Az eddig érvényes alapszabály szerint a 120 éves múltra visszatekintő intézmény a magyar kisebbség történetének, néprajzának, kultúrtörténetének kutatását, dokumentálását egész Szlovákia területén végezheti.

Fehér Csaba múzeumigazgató határozottan elítéli a megyei hivatal javaslatát. Szerinte a múzeum nevének és alapítólevelének megváltoztatása, tevékenységének korlátozása jól beleillik abba az országos szintű kormányzati stratégiába, amely a magyar nyelv, az oktatás és a kultúra visszaszorítására irányul.

Never Again

Szlovákiai lapvélemények szerint veszélybe került Fehér Csaba, az intézmény igazgatójának a pozíciója, a megyei hivatal illetékesei, és a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes is többször bírálta őt.

Fehér Csabát fellettesei hevesen támadták a kiteleptésekkel foglalkozó Never Again - Soha többé - című kiállítás miatt, és az is szemet szúrt nekik, hogy nemrégen Sólyom László magyar köztársasági elnök látogatást tett az intézményben, és magánbeszélgetést folytatott az igazgatóval.

A nyitra megyei közgyűlés a hónap végén dönt a névváltozásról és a múzeum hatáskörének korlátozásáról, de mivel a testületben kisebbségben vannak a magyar képviselők, szinte biztosra vehető, hogy megszavazzák a javasatot.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×