eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Elárverezik Hitler földgömbjét

A földgömbön kívül semmi más értéket nem talált a Sasfészekben a ma 91 éves John Barsamian, amikor alig néhány nappal a 2. világháború befejezése után belépett a szétbombázott és feldúlt erődítménybe. Most árverésre bocsátja a földgömböt - az egyetlen, amelyről biztosan tudni, hogy a náci vezéré volt.

A kutatók eddig egyetlen földgömbről sem tudták biztosan, hogy Adolf Hitleré volt-e, így különösen értékes az a darab, amelyet a 2. világháborús amerikai veterán bocsát árverésre. Kalapács alá kerül ugyanis az a katonai engedély is, amellyel Barsamian kivihette Németországból a becses hadizsákmányt. "Földgömb, Németország, Hitler Sasfészke" - olvasható a kiviteli engedélyen.

"Valószínűleg ez a leghitelesebb bizonyíték, amely valaha is a kezünkbe került egy tárgy eredetéről" - ismerte el Greg Martin, az aukciós ház tulajdonosa, aki elmondta azt is, hogy vannak képek, amelyek Barsamianról készültek 1945. május elején a Sasfészekben, amint úgy tartja a földgömböt a karjában, mint egy újszülöttet.

Az amerikai katona a földgömböt a Führer bajorországi erődítményében, a Sasfészeknek is nevezett Berchtesgadenben találta 1945. májusában, és több más emléktárggyal - többek között egy pisztollyal és egy tőrrel - együtt bedobozolta, majd hazavitte az Egyesült Államokba.

Barsamian azóta oaklandi otthonában őrizte a földgömböt, de nem tette mindig közszemlére, és a történetét is csak a legközelebbi barátainak mesélte el. "Alig valaki tudta, mi van a birtokomban" - árulta el a veterán, aki ujjaival követi a földgömbön, merre harcolt az alakulata. Ma is élénken emlékszik az összes csatára, amelyben részt vett.

Barsamian azért döntött úgy, hogy megválik a földgömbtől, mert szeretné személyesen elmesélni az új tulajdonosnak a tárgy történetét és háborús emlékeit. A földgömböt november 13-án árverezik San Franciscóban, az ára várhatóan eléri majd a 15-20 ezer dollárt (2,6-3,5 millió forintot).

Az árverésen több második világháborús tárgy is kalapács alá kerül, például Hitler kézjegyével ellátott ritka dokumentumok és egy doboz szivar, amely Hermann Göring birodalmi marsallé volt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×