eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Sokkoló történet a halálbarlangból

Egy kilencfős kirándulócsapat egyetlen tagja élte túl azt a barlangtúrát, amely Thaiföld egyik legkedveltebb turistaútvonalán vezetett át. A nemzeti park és a barlang gyönyörű látnivalókkal várja az ide érkezőket, de sokan nem elég óvatosak, és akkor is nekivágnak a túrának, amikor az időjárás ezt nem teszi lehetővé.

Nemrég egy britekből, svájciakból és németekből álló csoport próbált átkelni egy gyönyörű barlangon. Vesztükre a monszun idején vágtak neki az útnak, a helyiek figyelmeztetése ellenére.

Egyedül egy fiatal lány élte túl a barlangtúrát, barátja és további hét turista azonban életét vesztette. A 21 éves Helena Carroll elmesélte, hogyan kapaszkodott órákon át a sziklafalba, miután egy hullám keresztül csapott azon a barlangon, amelyben éppen túrázatk, a thaiföldi Khao Sok nemzeti parkban.

Vőlegénye, a 24 éves John Cullen életét vesztette, a túra során meghalt egy svájci házaspár és két tinédzser lányuk, egy tízéves német fiú és két thai túravezető.

Az egyetlen túlélő a kirándulást így írta le: "az egyik percben még úgy éreztem, hogy a világ legszebb helyén vagyok, a következő percben pedig mindenütt halottak voltak körülöttem". A csoport nagyjából a barlang közepénél járhatott, amikor hatalmas robajt hallottak.

Helena Carroll hátranézett, és rájött, hogy a hatalmas víztömeg követi őket. Párjával elkezdtek mászni. Az első, amit láttak, hogy a német fiút és az egyik túravezetőt elvitte az ár, majd a svájci párt és a lányaikat is.

"Ahogy mászni kezdtem, egyszer csak elveszítettem a markolatot. John feltolt, és segített megkapaszkodni. Végül sikerült feljebb érnünk, és találtunk egy párkányt". Mint mondta, egyedül voltak a sötétben, amikor a párja azt mondta: ha ott maradnak, biztos, hogy meghalnak.

A lány nem akart mozdulni, hiszen biztonságban voltak ott, ahol voltak, párja azonban elhatározta, hogy a következő árral megpróbál tovább jutni a barlangban. A fiú beugrott a vízbe, Helena ekkor látta utoljára. A lány csaknem nyolc órán át ült egyedül a sötét barlangban, mire megérkezett a mentőcsapat.

A nagyjából 600 méter mély barlangban gyönyörű látványban lehet része az ide látogatóknak. A Bangkoktól 650 kilométerre délre fekvő sziklás rész a dzsungel közepén van. Állat- és növényvilága is igen gazdag, a monszun idején azonban rengeteg ember hal meg kirándulás közben ezen a vidéken.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 19:46
×
×
×
×