eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Merénylet készült Putyin ellen?

A Kreml és az orosz állami duma információi szerint merénylet készült Vlagyimir Putyin orosz államfő ellen. A merényletre állítólag Teheránban került volna sor, ahová az elnök ezen a héten látogat el.

Az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy egy öngyilkos merénylő csoport készült az orosz elnök életének kioltására. A hírek szerint jelenleg több csoport is készül öngyilkos merényletre az országban.

Az iráni külügyminiszter a hírt alaptalannak nevezte, és azt mondta: mindez nincs hatással az előre tervezett programokra. Szerinte a hírek csak azt a célt szolgáljál, hogy megromoljon Irán és Oroszország kapcsolata.

A Kreml azonban úgy tűnik komolyan veszi a figyelmeztetést. Ugyanakkor azt is közölték: Putyin nem mondja le teheráni útját, és találkozni fog az iráni elnökkel, Mahmúd Ahmadinazsáddal. A látogatás során Vlagyimir Putyin a Kaszpit-tenger országainak vezetőivel is találkozik.

Moszkvában komolyan veszik

A duma biztonsági bizottságának elnöke egy televíziós műsorban azt mondta: a merényletről szóló titkosszolgálati információkat komolyan veszik. Vlagyimir Vasziljev hozzátette: a hírt azzal hozza összefüggésbe, hogy Oroszország manapság igen jelentős szerepet játszik a terrorizmus ellen tett nemzetközi erőfeszítésekben, és "mindenki ismeri Putyin elnök kemény pozícióját".

Reményét fejezte ki, hogy a titkosszolgálatok nemzetközi együttműködésének keretében az információt kellően ellenőrzik és megteszik a szükséges lépéseket.

Gennagyij Gudkov, a bizottság egyik tagja ugyanakkor azt nyilatkozta: számára nem meglepő az információ. "Sajnos manapság a világban sok a szélsőséges és az orosz-ellenes szervezet, s ezek szeretnék kiállítani a számlát Putyin elnöknek. Ilyen szervezetek, amelyek például a radikális iszlámot képviselik, Iránban is vannak" - mondta.

Úgy vélte, a merénylet előkészítéséről szóló információ hiteles és megfelelő lépéseket követel meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×