eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megemlékezések Moszkvában Anna Politkovszkajáról

Moszkvában két ellenzéki megemlékezést is tartottak vasárnap, Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolásának első évfordulóján: az elsőt Mihail Kaszjanov Orosz Népi-Demokratikus Szövetség (RNDSZ) elnevezésű szervezete, a másodikat a Másik Oroszország koalíció rendezte.

Anna Politkovszkaját, a Novaja Gazeta című lap újságíróját - aki főleg a csecsenföldi háborúról szóló tényfeltáró írásaival szerzett nevet magának - háza kapualjában ölték meg. Az ügyészség nemrég közölte, hogy nyomon van, és többeket le is tartóztattak az ügyben. Később néhány gyanúsítottat szabadlábra kellett helyezni, de általános a nézet: nem csak a végrehajtókat, hanem a bérgyilkosság megrendelőjét kell megtalálni.

Politkovszkajáról ezekben a napokban a világ számos városában emlékeznek meg: Londonban átadták egy csecsen újságírónőnek az első Politkovszkaja-díjat, Rómában teret neveztek el a Novaja Gazeta munkatársáról, s a Perugia-Assisi békemenet keretében is megemlékeztek róla.

Nyizsnyij Novgorodban konferenciát rendeztek az emlékére, s a tanácskozásra érkezett, külföldi jogvédő szervezeteket képviselő négy személyt rövid időre őrizetbe vettek, majd mielőtt szabadlábra helyezték őket, bírságot szabtak ki rájuk a vízumrend és bejelentkezésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Jekatyerinburgban is ellenzéki megmozdulást tartottak a gyilkosság évfordulóján.

Az RNDSZ vasárnapi moszkvai rendezvényén - amelyen részt vett a Moszkvai Helsinki Csoport és több más társadalmi szervezet -, a rendezők szerint mintegy 1500-2000, a rendőrség szerint 500-1000 ember követelte, hogy találják meg Politkovszkaja gyilkosait.

A gyűlésen elhangzott, hogy Politkovszkaja 1993 óta a 211. újságíró volt, akit megöltek Oroszországban. Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök a legnagyobb erkölcsi tekintélyekkel egy sorban említette Politkovszkaja nevét, és megragadta az alkalmat, hogy bírálja az országban kialakult politikai helyzetet, ezen belül az új választási törvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×