eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Két kulcsfontosságú tanú megtagadta a vallomástételt Diana halála ügyében

Nem hajlandó tanúvallomást tenni Diana hercegnő halála ügyében két kulcsfontosságú tanú: az a lesifotós, aki az utolsó képet készítette a hercegnőről a Ritz Szálloda előtt és annak a taxinak a sofőrje, amely a feltételezések szerint karambolozott a Dianát szállító Mercedesszel a párizsi alagútban.

Jacques Langevin az a paparazzo, aki az utolsó képet készítette Dianáról a párizsi Ritz előtt. Õ korábban azt ígérte, hogy tanúvallomást tesz a londoni fellebviteli bíróságon, ahol a múlt kedden kezdődött a tíz évvel ezelőtti halálos baleset tárgyalása és a halottkémi vizsgálat.

Most azonban megváltoztatta a véleményét, és mégsem hajlandó tanúskodni, akárcsak Le Van Thanh francia taxisofőr; ő vezette a feltételezések szerint azt a Fiat Unót, amelyik összeütközött Diana hercegnő autójával a Pont d'Alma alagútban.

Mi lesz az összeesküvés-elméletekkel?

A 32 éves taxisofőrt többször is hiába szólította fel a tárgyalást vezető Scott-Baker a tanúskodásra. A vizsgálatot pedig kettejük vallomása nélkül nagyon nehéz lesz lefolytatni. Az általuk szolgáltatott bizonyítékok ugyanis hatálytalaníthatták volna azokat az összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a hercegnőt és barátját, Dodi Fayedet a brit titkosszolgálat gyilkoltatta meg.

A bíróság a múlt héten tekintette meg azokat a felvételeket, amelyeket a szálloda ipari kamerája rögzített, és amelyeken látszik, hogy a Mercedest később vezető Henri Paul odaint Langevin-nak.

Ha kiderülne, hogy a sofőrt a paparazzo fizette, akkor kizárhatnák azt a lehetőséget, hogy a férfi a brit titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. A zsebében ugyanis 1200, a számláján pedig 170 ezer fontot találtak.

A paparazzo úgy érzi: elárulták

Langevin egyik kollégája, a szintén lesifotós Fabrice Chassery szerint azért változtatta meg a véleményét, mert a bíróság nyilvánosságra hozta az utolsó képet, amelyet a szálloda előtt a hercegnőről készített. "Ez Jacques fotója, ott álltam mellette, amikor készítette. Senki nem kért engedélyt tőle arra, hogy felhasználja a felvételt. Nem akarta, hogy ez a kép nyilvánosságra kerüljön, ezért nagyon el van keseredve" - nyilatkozta Chassery.

Langevin azért van bajban, mert a kép az egyik bizonyíték, amelyet Dodi apja, a Harrods áruház tulajdonosa fel akar használni ellene és két másik fotós ellen, akiket azért perelt be, mert megsértették a fia személyiségi jogait, amikor az autó belsejében fényképezték le.

"Nem akarok belekeveredni"

Sem a francia, sem a brit hatóságok nem kényszeríthetik Langevint és a taxisofőrt arra, hogy tanúskodjon. Le Van Thanh elismerte, hogy ő vezette a Fiat Unót, de azt is tudni szeretnék, volt-e vele valaki az ütközés során - így lehetne kizárni, hogy külföldi ügynökök vagy bérgyilkosok végeztek volna a hercegnővel.

Le Van Thanh azonban közölte: esze ágában sincs segíteni a vizsgálatot. "Nem akarok belekeveredni ebbe a dologba. Olyan régen történt" - nyilatkozta a kétgyerekes családapa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×