eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Letartóztatták az autonómiát keveslő párt vezérkarát

A teljes vezérkarát letartóztatták annak a betiltott baszkföldi pártnak, amelyet a spanyol hatóságok a terrocselekményeiről ismert ETA politikai szárnyának tartanak. A Batasuna párt vezetőit az észak-spanyolországi Segura városában fogták el.

Az El Pais jelentése szerint a rendőrség akkor ütött rajta a Batasuna vezérkarán, amikor az éppen tanácskozást tartott. A lap úgy tudja, hogy a 22 letartóztatott személyt Madridban hallgatják ki.

A Baszkföld függetlenségéért kampányoló pártot 2003-ban helyezte törvényen kívül a spanyol legfelsőbb bíróság azzal az indoklással, hogy az az ETA poltikai szárnya.

Az ETA eddig 800 áldozatot szedett

A szélsőségesek számlájára írnak az elmúlt közel ötven évben 800 gyilkosságot és robbantásos merényletet.

A Batasuna betiltásában és a mostani letartóztatásokban is kulcsszerepet játszott a főleg terrorellenes tevékenységéről ismert Baltasar Garzon vizsgálóbíró.

Tilos a kapcsolattartás a szélsőségesekkel

A spanyol főügyész szerint elfogadhatatlan, hogy a politikusok egy fegyveres csoporttal tartottak fenn kapcsolatot, és ha a rendőrség tudomást szerez ilyen személyekről, akkor fel kell lépnie.

Az ETA az idén felfüggesztette több, mint egy éve életbe léptetett tűzszünetét, mert a spanyol kormány a kemény fellépést választotta vele szemben.

Zapatero is tárgyalt az ETÁ-val

Korábban azonban Zapatero miniszterelnök elismerte, hogy titkos tárgyalásokat folytattak a fegyveres szeparatistákkal. Mivel azonban úgymond elfogadhatatlan követeléseket fogalmaztak meg, és decemberben halálos áldozatokat követelő robbantást hajtottak végre a madridi reptéren, Zapatero felhagyott a tárgyalásokkal.

Vége a tűzszünetnek

Szeptemberben a csoport közleményt adott ki, amelyben egyrészt felelősséget vállalt néhány kisebb robbantásért, - az egyik a Tour de France kerékpár verseny idején történt - másrészt azzal fenyegetett, hogy "minden fronton támadást intéz a spanyol állam ellen.

Francói elnyomás - az ellenállás gyökere

Az ETA a hatvanas években jelent meg válaszul arra, hogy a Franco-diktatúra betiltotta a baszk nyelvet és elnyomta a más régióktól sokban különböző helyi kultúrát. Bár a terület manapság nagyfokú autonómiát élvez és saját parlamentje van, az ETA nem adja fel a harcot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×