eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Menekülés a pokolból - nézze meg!

Csütörtök délutánra közel kétezret kimentettek, de még így is több, mint 1200 bányász ragadt több, mint két kilométer mélyen egy dél-afrikai aranybányában. Hírügynökségek szerint a tárnában 40 fokos meleg lehet.

A dél-afrikai Elandsrand bányában egész éjszaka mentették a dolgozókat. A többezer ember akkor rekedt a mélységben, amikor egy üzemi balesetben megsérült a legnagyobb lift elektromos vezetéke.

Biztonsági okokból a mentést egy kis lifttel végzik, amely azonban csak néhány embert tud egyszerre felhozni.

A helyszínen készült képeket ide kattintva nézheti meg!

Még mindig többszázan a 40 fokos hőségben

A pokoli körülmények között - 40 fokos hőségben - a bányászok között 200 nő is tartózkodik.

Egyikük, Jeanneth Makamu kimentése után elmondta: egyfojtában a családjára gondolt, mivel férje is a bányában dolgozik. Õ azonban elkerülte a balesetet.

Magát ostorozza a bánya üzemeltetője

A bánya üzemeltetője közben azt mondta, hogy a kimentésre váró dolgozóknak friss levegőt pumpálnak be és vizet juttatnak el hozzájuk.

A Harmony Gold nevű cég elnöke Patrice Motsepe szokatlan őszinteséggel elismerte, hogy az eset figyelmeztetés volt arra, hogy szigorúbb biztonsági előírásokat kell életbe léptetni. "A biztonsági intézkedések tekintetében, mint cégnek és mint országnak sincs jó hírünk" - mondta.

"24 óras üzemben nem lehet karbantartani"

A Harmony a világ ötödik legnagyobb aranykitermelője és napi 24 órában folytatja a kitermelést. A dél-afrikai bányász szakszervezet szerint emiatt nincs idő az alapos biztonsági ellenőrzésre.

A dél-afrikai aranybányák a világ legmélyebben fekvő kitermelőhelyei között vannak. Egy másik bányában a közelmúltban négy dolgozó halt meg egy kőomlásban.

A kitermelő cégek profitéhségét azonban csak fokozza, hogy jelenleg magas az arany ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×