eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hamar kiderülhet: a nagy jobb, vagy a kicsi

Feszült hangulatú koalíciós tárgyalások kezdődtek Ukrajnában, miután a nyugatbarát pártok csak kis többséget szereztek a hétvégi választásokon. Viktor Juscsenko elnök ezek után nemzeti egységkormány létrehozására szólította fel a pártokat - köztük saját politikai blokkját is.

Hétfő hajnalban még diadalmasan ünnepeltek a Narancsos Forradalmat vezető pártok Ukrajnában, a lassú szavazatszámlálás során aztán kiderült, hogy feljött nagy ellenfelük, a Moszkva-barátnak tartott Viktor Janukovics miniszterelnökhöz tartozó Régiók Pártja.

Viktor Juscsenko kormányposztot ajánl az ellenfélnek is

A legfrissebb adatok szerint vezet Viktor Juscsenko elnök Mi Ukrajnánk pártja és a Julija Timosenko ex-miniszterlnök által irányított blokk. Ennek ellenére az elnök - minden bizonnyal az ukrán politikai élet stabilizálása vágyával - azt javasolta, hogy Viktor Janukovics pártjával együtt alakuljon nagykoalíció.

A Régiók Pártja erre gyorsan reagálva átküldte a megtárgyalandó témák listáját Juscsenkónak.

Koalíciós kérdés: nagy lesz vagy kicsi?

A radikálisan reformpárti Timosenko azonban hallani sem akar arról, hogy a nagy ellenfél részt kapjon a kormányzásból.

A kialakult helyzetben megindult a találgatás arról, hogy végül milyen koalíció alakul meg. Az elnök pártjának egyik képviselője azt állította, hogy a Janukovicsnak tett ajánlat ellenére a két nyugatbarát párt alakít csak kormányt és a nyugatos beállítottságú, valamint nacionalista szavazók körében népszerű Timosenko lesz a miniszterelnök.
Janukovics burkolt pártolásával vádolják a Gazpromot

Ezek a szavazók nehezen fogják elhinni, hogy a Gazprom bejelentésének - miszerint az elmaradt tartozások miatt korlátozhatja Ukrajnába a földgázszállítást - semmi köze ahhoz, hogy Timosenko nem akarja a kormányban látni Janukovics embereit.

Janukovics - mint ügyvezető miniszterelnök - jelezte is, lehet, hogy Moszkvába kell utaznia, hogy tárgyaljon a Gazprommal.

Ha ezek után a cég enged, az erősíti "Janukovics, a kompetens vezető képét".

A vádakra az orosz energetikai óriás azonban azt válaszolta: többször is felszólította Kijevet a számla rendezésére.

Juscsenko stabilitásra vágyik

Az elmúlt évben Juscsenko elnöknek "társbérletben" kellett együttélnie ellenfelével, Viktor Janukoviccsal, aki a kormányt vezette. A kaotikus időszak alatt rendeznie kellett a szövetségesével, Timosenkóval megromlott viszonyt is.

A helyzetet végül úgy próbálta feloldani, hogy kiírta az utóbbi három év sorrendben harmadik választását. A szavazatok 99.93 százalékának összeszámlálása után nyilvánvalóvá vált, hogy a narancs koalíció 45 százalékot kapott, míg Janukovics pártja 34-et.

Ebbe beleszámít a parlamentbe be nem jutott pártokra leadott szavazat is, ami az ukrán választási rendszer alapján a győzteshez vándorol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×