eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kétségbeesett segélykiáltás: "Mind a negyvenen szénné fogunk égni!" - képekkel

Bár egyes helyeken javult a helyzet, tovább pusztítanak az erdőtüzek Görögországban. Elsősorban a Peloponnészosz félsziget és Évia szigetén, ahol magyar tűzoltók is segítenek az oltásban. Vezetőjük az InfoRádiónak elmondta: az ország második legnagyobb szigetén 500 hektáron égett a növényzet. Közben egy betelefonáló a helyszínről segítségért könyörgött a görög közszolgálati tekevízióban.

Valamennyit javult a helyzet Görögországban, ahol bár továbbra is erdőtüzek pusztítanak, számuk és erejük csökkent az előző napokhoz képest. A legrosszabb a helyzet a Peloponnészosz félszigeti Élisz tartományban és az Évia szigeten fekvő Szeta falu közelében.

Utóbbi szigeten magyar tűzoltók is dolgoznak. Vezetőjük az InfoRádióban elmondta: egész kedd éjjel oltották a tüzet. Cziva Oszkár hozzátette: az ország második legnagyobb szigetén 500 hektáron égett a növényzet, a veszélyeztetett településekről a hatóságok eddig több mint 300 lakost költöztettek ki.

Fegyveres katonák őrzik az üres falvakat

"Láttunk még ezen a területen egy-két visszagyulladást. A szemben lévő oldalon kedd éjszaka felgyulladt az erdő, a tűz vonala 3-4 kilométer hosszan terjedt el" - mondta a magyar tűzoltók vezetője, aki úgy vélte: szerda este is a repülőgépek és helikopterek által el nem oltott tüzeket próbálják meg elfojtani.

"A kiürített településeket fegyveres katonák őrzik. Itt most konkrét fenyegetés a házakra nézvést nincsen, sikerült a tüzet ezen az oldalon eloltani. A feltámadó szél komoly problémát jelent, hiszen könnyen újraélesztheti a tüzet" - mondta Cziva Oszkár az InfoRádióban.

Kétségbeesett helyiek

A görög televízióban közben kétségbeesett telefonhívásokkal próbálták életveszélyes helyzetükre felhívni a figyelmet a veszélyeztetett területeken élők. "Isten és Szűz Mária nevében, tegyenek valamit! Péntek óta segítségért könyörgünk" - mondta például az egyik érintett Peloponnészosz félszigeti település, Matesi lakója.

"A vastag füsttől semmit sem látunk. Nem tudunk hova menekülni, nincs kiút. Mind a negyvenen szénné fogunk égni!" - tette hozzá a kétségbeesett lakó.

A helyszíni képeket itt megnézheti!

Eddig 64 áldozat

Szerdán egyébként mintegy harminc helyen pusztított tűz Görögországban, ezek közül hetet sikerült lokalizálni. Múlt péntek óta hatvannégyen haltak meg a lángokban. Független becslések szerint mintegy 200 ezer hektárnyi erdő, olajliget és cserje semmisült meg.

Elsődleges becslések szerint a görögországi erdőtüzek okozta kár elérheti az ötmilliárd eurót is - írta szerdán az egyik görög napilap a pénzügyminisztérium szakértőire hivatkozva.

A kormányfő egységre szólított fel


Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök az elmúlt napokban többször felszólította az ország lakosságát egységének megőrzése, miközben több kártalanítási ígéretet tett.

A kormányfő a rendkívüli helyzetre való tekintettel eltörölte mindazokat a bürokratikus eljárásokat, amelyek korábban szükségesek voltak a katasztrófa utáni segélyek elbírálásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×