eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megtiltotta a bíróság az új drezdai híd építését

Egy drezdai bíróság megtiltotta csütörtökön annak a hídnak a megépítését, amely miatt az "Elba menti Firenze" becenevet viselő város elveszíthetné a világörökség része címet.

Hétfőn kezdődött volna a négysávos, 635 méter hosszú híd építése, így az ítélet szinte az utolsó pillanatban született. A bíróság környezetvédelmi okból indokoltnak látta az építkezés megakadályozását, az ártér ugyanis egy védett állatfaj, a kis patkósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros) kevés élőhelyének egyike.

A hídépítés tervét más okból is heves viták övezik, egy pár hónappal ezelőtt rendezett helyi népszavazáson viszont a híd támogatói kerültek többségbe, és az eredményt az alkotmánybíróság is megerősítette. Pártolói a város közlekedési helyzetének javulását várják a hídtól, ellenzői a kulturális táj arculatának elvesztésétől tartanak.

Most a drezdai közigazgatási bíróság hozott határozatot az ügyben, környezetvédelmi szervezetek beadványára, gyorsított eljárásban, egyelőre első fokon. A környezetvédők ügyvédje felhívta a figyelmet arra, hogy ha - amint az várható - az ítélet ellen fellebbezést nyújtanak be, a per két-három évig is elhúzódhat. Addig azonban érvényes az építési tilalom.

Az új Elba-híd építését még 1996-ben határozták el. A megvalósítás azóta húzódott, részben a tiltakozás eredményeként, részben azért, mert egy új városvezetés a világörökségi cím elnyerése után elállt volna az építkezéstől, a tartományi kormány azonban kötelezte a megvalósításra.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) arra figyelmeztetett, hogy a táj lekerülhet a világörökségi listáról, amelyre 2004-ben vették fel. Az UNESCO legutóbb októberig adott haladékot a városnak, hogy elálljon az építkezéstől.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×