eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Betiltotta a bíróság a mozdonyvezetők sztrájkját

Németországban csütörtökön reggel elmaradt a közlekedési káosz, mert a munkaügyi bíróság betiltotta a mozdonyvezetők tervezett sztrájkját. Így csupán a két legnagyobb városban, Berlinben és Hamburgban álltak le két órára a helyiérdekű vonatok a csúcsforgalom idején.

Berlinben és Hamburgban 8 és 10 óra között szünetelt a helyiérdekű vasút forgalma. Ez több százezer ingázót érintett, akiknek jó része azonban felkészült a sztrájkra, és előbb vagy később indult munkába, illetve autóbuszon, gépkocsin vagy földalattin igyekezett megközelíteni úti célját.

A szerelvények sem a nyílt pályán álltak le, hanem befutottak a következő állomásra és így senki sem rekedt órákra a bezárt vagonokba.

A mozdonyvezetők eredetileg a teherforgalmat akarták megbénítani, de a munkaügyi bíróság letiltotta az akciót, azzal érvelve, hogy a bérkövetelési
harc nem áll arányban a nemzetgazdaságnak okozott kárral.

Kiváltképpen a német autóipart sújtaná, ha tartós fennakadás következne be a vasúti teherforgalomban. Becslések szerint csupán a Volkswagen és az Audi németországi üzemeiben legalább 10 millió euró veszteséggel járt volna a mozdonyvezetők sztrájkja.

Munkajogi szakértők nagy része helyteleníti a bíróság döntését, és rámutatnak arra, hogy a sztrájk alapvető jog, amely független a nemzetgazdaságnak okozott következményektől.

A mozdonyvezetőket tömörítő szakszervezet 31 százalékos béremelést követel, ezt azonban a vasúttársaság eddig kerek perec elutasította. A többi vasúti alkalmazottal nemrég kötött megállapodás 4 és fél százalékkal emelte az alkalmazottak fizetését.

Ezt azonban a mozdonyvezetők elvetették, viszont hajlandónak mutatkoznak egy közösen elfogadott közvetítő bevonására a mielőbbi megállapodás érdekében. Jelezték azonban azt is, hogy a bérharc keretében a jövőben nem jelentik be előre, hogy mikor és mennyi időre állnak le a munkával.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×