eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Minden idők legnagyobb politikai botránya: "Holnap délben lemondok az elnökségről"

Az Egyesült Államok történetében eddig egyetlen elnök mondott le: Richard Nixon. A politikus ezzel a lépésével a kongresszusi felelősségre vonást, az impeachmentet akarta elkerülni. Az ok pedig az volt, hogy hazudott. Mégpedig eskü alatt. Nixon az úgynevezett Watergate-ügybe bukott bele.

Mínuszos hírként indult, elnökváltás lett belőle - tömören így összegezhető a Watergate-ügy. Az eset 1972 nyarán kezdődött. A The Washington Post című lap ekkor közölte azt a kishírt, miszerint betörtek a Watergate ház egyik irodájába.

A kárvallott az ellenzéki demokrata párt első embere, Larry O'Brien volt. A következő évben pedig már kattantak is a bilincsek: a kormányzó konzervatív Republikánus párt öt aktivistájának csuklóján.
Időközben kiderült, hogy a Richard Nixon elnök újraválasztásáért kampányolók azért törtek be a rivális párt irodájába, hogy ott lehallgatókészülékeket helyezzenek el.

Az elnök és emberei azonban tagadták, hogy bármi közük is lenne az akcióhoz. A washingtoni napilap két munkatársa azután fölgöngyölítette Amerika leghírhedtebb politikai botrányát.

Az elnök mindent megtett az eltussolásért

A szálak igen magasra vezettek, és időközben az is kiderült, hogy több ezer embert hallgattak le törvénytelenül.

Richard Nixon elnök mindent megtett azért, hoyg a Watergate-ügyet eltussolják. Olyannyira sikertelenül, hogy 1974-ben már a kongresszusi felelősségre vonás, azaz impeachment fenyegette.

Ezt előzte meg, amikor augusztus 8-án lemondott elnöki tisztéről. Sem előtte, sem azóta nem volt példa ilyesmire az Egyesült Államokban.

"Holnap délben lemondok az elnökségről. Ford alelnök urat pedig ugyanekkor kinevezik elnökké" - jelentette be Richard Nixon elnök az Ovális Irodában.

Csak 2005-ben derült ki, ki volt Mély Torok

Carl Bernstein és Bob Woodward évtizedekig titkolta, hogy kitől vagy kiktől szerezték bennfentes információikat, amelyekkel leleplezték az egész ügyet.

Sokan a Szövetségi Nyomozóirodára, az FBI-ra gyanakodtak, mondván: a szervezet eléggé rossz viszonyban volt a Nixon- vezetéssel.

Harminc évet kellett arra várni, hogy kiderüljön, a kissé sikamlós fedőnevű, Mély Toroknak nevezett informátor ki is volt valójában. Mark Felt, az FBI harmadik legmagasabb vezetője 2005-ben mondta el nyilvánosan is: ő súgott a Washington Post újságíróinak.

A hetvenes években azért kellett távoznia Nixonnak, mert eskü alatt hazudott, hogy eltussolja a botrányt. Három évtizeddel később viszont már azt feszegették, hogy valószínűleg ő maga adott utasítást az ellenfelek lehallgatására, de legalábbis tudott minden egyes akcióról.

Richard Nixon, az egyetlen lemondott amerikai elnök 1994-ben hunyt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×