eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla

Invázió: lengyel egyetem nyílik Londonban

Amióta Lengyelország csatlakozott az Európai Unióhoz, özönlenek Angliába a lengyel vendégmunkások, immár 700 ezren vannak. Társadalomformáló erővé váltak, mivel erősödött a szigetországban egyébként kisebbségi katolikus egyház, és lengyel ételekkel növelik választékukat az élelmiszerüzletek. A legújabb lengyel vonatkozású hírt a Times közölte, eszerint a fiatal vendégmunkások számára egyetem nyílik Londonban.

Egy lodzi magánegyetem bérelt épületet London nyugati részén, és fiókintézetében tizenkét professzorral októberben kezdi meg a tanítást. Mivel az Angliában dolgozó lengyelek legnagyobb része 18 és 35 év közötti, sokan jelentkeznek felvételre.

Az egyetem szombaton és vasárnap kilenctől ötig tartja az előadásait, és szabályos diplomát ad a végzettjeinek.

Külföldre mennek tanulni is

A szám elég meglepő, de Lengyelországban háromszáz magánkézben lévő felsőfokú tanintézet van és a becslések szerint egyharmaduk lesz kénytelen bezárni a következő évek során, mert fiatalok tízezrei keresnek munkát Nyugat-Európában.

Tanulni is külföldön akar sok ezer lengyel, a brit egyetemeken tavaly már 1555 lengyel hallgató látogatta az órákat.

A lodzi magánegyetem a londoni Shepherd's Bush városnegyedben talált megfelelő ingatlant, ahol már folynak a beiratkozások.Drága az angol

Angliában pincérként, üzleti kiszolgálóként, vízvezeték-szerelőként, vagy éppen számítógépes programozóként, tisztviselőként dolgozó lengyelek állnak sorba, hogy felvételt nyerjenek akár az angol tanári oklevelet nyújtó, akár a menedzserképző kurzusra.

A beiratkozási díj 120 font (44 ezer forint), a havi tandíj pedig 150, ami messze olcsóbb, mint az angol egyetemek évi 3.000 fontot (1,1 millió forintot) kitevő tandíja, emellett Angliában csak levelező szakra vesznek fel olyan hallgatókat, akiknek a tanulás mellett állásuk is van.

A londoni utcákon egyre több lengyel szó hallható, igaz, vállalkozó szellemű magyar fiatalokkal is találkozhatunk, ha betérünk a boltokba, vagy a vendéglőben odaintjük a pincért.

Egyre több a magyar hívő

Az angliai magyar vendégmunkások száma azonban csak körülbelül 12 ezer, ami elenyésző a 700 ezres lengyel jelenlét mellett.

A lengyeleknek három újságjuk és saját rádióadásuk van, a Radio Orla, számos lengyel csemegeüzlet nyitott, s immár az angliai Tesco áruházak is tartanak lengyel kenyeret, felvágottakat, savanyúságokat.

A lengyel jelenlét nyomán erősödött a brit katolikus egyház, és ez a magyar plébániákra is elmondható: a londoni magyar templom és a Mindszenty Ház nem rég vásárolt meg egy régebbi iskolaépületet, oda várja az átalakítás után a hirtelen megnövekedett hívősereget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×