eur:
368.72
usd:
345.09
bux:
48350.72
2023. június 7. szerda Róbert

Invázió: lengyel egyetem nyílik Londonban

Amióta Lengyelország csatlakozott az Európai Unióhoz, özönlenek Angliába a lengyel vendégmunkások, immár 700 ezren vannak. Társadalomformáló erővé váltak, mivel erősödött a szigetországban egyébként kisebbségi katolikus egyház, és lengyel ételekkel növelik választékukat az élelmiszerüzletek. A legújabb lengyel vonatkozású hírt a Times közölte, eszerint a fiatal vendégmunkások számára egyetem nyílik Londonban.

Egy lodzi magánegyetem bérelt épületet London nyugati részén, és fiókintézetében tizenkét professzorral októberben kezdi meg a tanítást. Mivel az Angliában dolgozó lengyelek legnagyobb része 18 és 35 év közötti, sokan jelentkeznek felvételre.

Az egyetem szombaton és vasárnap kilenctől ötig tartja az előadásait, és szabályos diplomát ad a végzettjeinek.

Külföldre mennek tanulni is

A szám elég meglepő, de Lengyelországban háromszáz magánkézben lévő felsőfokú tanintézet van és a becslések szerint egyharmaduk lesz kénytelen bezárni a következő évek során, mert fiatalok tízezrei keresnek munkát Nyugat-Európában.

Tanulni is külföldön akar sok ezer lengyel, a brit egyetemeken tavaly már 1555 lengyel hallgató látogatta az órákat.

A lodzi magánegyetem a londoni Shepherd's Bush városnegyedben talált megfelelő ingatlant, ahol már folynak a beiratkozások.Drága az angol

Angliában pincérként, üzleti kiszolgálóként, vízvezeték-szerelőként, vagy éppen számítógépes programozóként, tisztviselőként dolgozó lengyelek állnak sorba, hogy felvételt nyerjenek akár az angol tanári oklevelet nyújtó, akár a menedzserképző kurzusra.

A beiratkozási díj 120 font (44 ezer forint), a havi tandíj pedig 150, ami messze olcsóbb, mint az angol egyetemek évi 3.000 fontot (1,1 millió forintot) kitevő tandíja, emellett Angliában csak levelező szakra vesznek fel olyan hallgatókat, akiknek a tanulás mellett állásuk is van.

A londoni utcákon egyre több lengyel szó hallható, igaz, vállalkozó szellemű magyar fiatalokkal is találkozhatunk, ha betérünk a boltokba, vagy a vendéglőben odaintjük a pincért.

Egyre több a magyar hívő

Az angliai magyar vendégmunkások száma azonban csak körülbelül 12 ezer, ami elenyésző a 700 ezres lengyel jelenlét mellett.

A lengyeleknek három újságjuk és saját rádióadásuk van, a Radio Orla, számos lengyel csemegeüzlet nyitott, s immár az angliai Tesco áruházak is tartanak lengyel kenyeret, felvágottakat, savanyúságokat.

A lengyel jelenlét nyomán erősödött a brit katolikus egyház, és ez a magyar plébániákra is elmondható: a londoni magyar templom és a Mindszenty Ház nem rég vásárolt meg egy régebbi iskolaépületet, oda várja az átalakítás után a hirtelen megnövekedett hívősereget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Hatalmas károkat okozott a gátrobbantás, víz alatt Herszon - Háborús híreink szerdán

Hatalmas károkat okozott a gátrobbantás, víz alatt Herszon - Háborús híreink szerdán

Bár Kelet-Ukrajnában és az oroszországi Belgorod megyében továbbra is heves harcok folynak, a világ figyelme most mégis Herszon környékére összpontosul: kedd hajnalban átszakadt a Dnyeperen található Nova Kahovka-i vízerőmű, melynek következtében nemcsak a folyó déli ártere vált lakhatatlanná, de veszélybe került több százezer ember áram és vízellátása is. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×