eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Németországban is forgalomba kerül fertőzött guar-gumi

Németországban a környezetvédelmi hivatal a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-felügyeleti szervezettel együttműködve őrködik a dioxinra vonatkozó szabályok betartásám. A már korábban is szigorú előírásokat 2002-ben az Európai Unió vonatkozó szabályaihoz igazították, és tavaly tovább szigorították. Ennek ellenére előfordul, hogy guar-gumival fertőzött étel kerül forgalomba.

A múlt hónap végét előbb Észak-Rajna-Vesztfáliában, majd más tartományokban is a határszintet megközelítő dioxin-mennyiséget tartalmazó tejtermékre bukkantak az illetékesek. A forgalmazó azonnal kivonta a forgalomból a gyanús árucikkeket.

Egy váratlan ellenőrzés során a dél-németországi Baden-Württenbergben is bevontak a laboratóriumi vizsgálatok idejére több olyan terméket, amelyek sűrítéséhez guar-gumit használtak. Csaknem ezzel egy időben egy svájci gyártású joghurtot kellett eltávolítani az üzletek polcairól, mert a benne talált dioxinszint meghaladta a megengedettet. A svájci hatóságok közlése szerint a magas dioxintartalmú guar-gumi adalékanyag Indiából került Európába.

A dioxin erősen rákkeltő hatású, és károsítja az immun-, valamint az ideg- és hormonrendszert is. Az emberi szervezetben csak 7 év alatt bomlik le.

Az E-412-es kódjelű vegyület gyakran kerül a német fogyasztóvédelmi szervek érdeklődésének középpontjába, mert a sütőipari termékekhez, lekvárokhoz, levesporokhoz és húskészítményekhez használt adalékanyagoknak ugyan elenyésző mennyiségben, de nélkülözhetetlen részét képezi.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×