eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem fenyegeti a turistákat a Dubrovnik környékét pusztító tűz

Megállították a lángok terjedését a tűzoltók a horvátországi Dubrovnik közelében - közölte a spliti magyar konzul. Vujisics Marietta az InfoRádióban elmondta: a város környékén mintegy 25 kilométer hosszan továbbra is ég az erdő, de a tengerpartot és a történelmi belvárost nem fenyegeti veszély.

Tegnap a polgármester szükségállapotot rendelt el Dubrovnikban, az éjjel leállították az autók közlekedését, de a repülőtér üzemel. A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint több lakóház leégett; eddig 26 tűzoltót vittek kórházba, egyikük állapota súlyos.

A hatóságok korábban két előváros, Mlin és Plat lakosságát, valamint az ott megszálló turistákat telepítették ki. A Dubrovnikban élő nők, gyermekek és idős emberek számára a Revelin erődben alakítottak ki menedékhelyet.

Több mint 250 tűzoltó és több száz önkéntes küzd a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre. A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására a nap folyamán kiterjedtek, és vasárnap estére mintegy 20 kilométeres "frontot" alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni.

A tűz miatt nem mondják le tömegesen a nyaralásukat a magyarok, és nem is jönnek nagy számban haza - mondta az MTI-nek Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke. A tavalyi adatok szerint csaknem 250 ezer magyar nyaralt Horvátországban, jelenleg a főszezonban mintegy 80 ezer magyar üdülhet az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×