eur:
395.24
usd:
371.82
bux:
66207.57
2024. április 16. kedd Csongor

Csődközelben a Selye János Egyetem

Fizetésképtelenség fenyegeti a révkomáromi Selye János Egyetemet. Az állami támogatás nem elegendő a szlovákiai magyar oktatási intézmény fenntartására. A magyar állam segítsége csak részben képes enyhíteni a gondokon.

Amennyiben a komáromi Selye János Egyetemnek abból a pénzből kellene gazdálkodnia, amelyet az iskolaügyi miniszter, Ján Mikolaj adott, akkor szeptemberben már ki sem nyitná a kapuit - írta nemrég a Pravda című napilap. A magyar kormány által támogatott alapítvány jóvoltából kiutalt 16 millió forintos összeg még két hónapra elegendő a 2004-ben indult komáromi egyetemnek.

Az egyetem pénzügyi problémáit már a kisebbségi kormányelnök-helyettes, a Robert Fico vezette SMER által delegált Du¹an Èaploviè is próbálta megoldani. A cikkíró szerint pénzügyi gondok nemcsak a nemzetiségi iskolákban vannak, hanem másutt is. Ennek oka viszont abban keresendő, hogy a tárca alacsony összeggel támogatja a humán szakokat, és főleg a műszaki oktatást részesíti előnyben.

Azonban a Selye Egyetemen kialakult helyzet sokkal összetettebb, hiszen egy teljesen új iskoláról van szó. Az egyetem rektora, Albert Sándor szerint minden évben több diákot vesznek fel, új tanárokra van szükségük, és a fejlesztésre is sok pénzt kell fordítaniuk.

Több diák - kevesebb pénz

Habár az iskolában az idén közel ezer új diákkal lesz több, költségvetésébe viszont mégis néhány millióval kevesebb érkezett. Ebben az évben közel 50 millió koronát, míg az előző években az államkasszából 70 milliót utaltak át az iskola számlájára.

A szlovákiai magyar kisebbség problémájáról Èaploviè már tárgyalt is a külkapcsolatokért felelős Gémesi Ferenc szakállamtitkárral, és megegyeztek abban, hogy kölcsönösen támogatják azokat a programokat, amelyek a történelmi ismereteket és a kultúrát terjesztik.

A rektor már kérte a szlovák kormányt az iskola költségvetésének megemelésére, ám egyelőre sikertelenül. A törvény szerint azonban lenne lehetőség a nemrég alapított egyetem támogatásának növelésére.

Nem ad többet a tárca

Ján Mikolaj iskolaügyi miniszter az egyetem finanszírozásában nem lát gondot, szerinte az intézmény minden támogatást megkapott, amely a törvény alapján jár, ezen felül többet viszont nem hajlandó adni.

Albert Sándor azonban arra figyelmeztet, hogy míg az elmúlt évben az iskola kapott támogatást a fejlesztésre is, az idén már nem. Bérekre is ugyanannyit kaptak, pedig ebben az iskolaévben több pedagógusra lesz szükségük.

A helyzet komolyságára való tekintettel az egyetem finanszírozása a kora nyáron lezajlott első Gyurcsány-Fico kormányfői csúcson is szóba került, ahol - a magyar miniszterelnök szerint - a szlovák fél biztosította őt arról, a révkomáromi intézmény megkapja a szükséges támogatást, de mindeddig semmi nem történt - olvasható a pozsonyi Pravdában.

Tény viszont, hogy az oktatásügyi tárcát a Szlovák Nemzeti Párt felügyeli, melynek enyhén szólva nem prioritása a nemzetiségi oktatás fejlesztése.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×