eur:
391.2
usd:
365.52
bux:
68052.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Népünk úgy választott, hogy pártunkat követi"

A török parlamentben a kormányzó iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vártnál is nagyobb abszolút mandátumtöbbséget szerzett a törvényhozásban a vasárnapi előre hozott választásokon, a voksok 92 százalékának az összeszámlálása alapján a 550 tagú testületben 342 mandátumhoz jutott. Így egyedül alakíthat kormányt.

Az adatok szerint az AKP-n kívül még két párt, a baloldali Köztársasági Néppárt (CHP) és a jobboldali Nacionalista Akciópárt (MHP) jutott be a parlamentbe, átugorva a 10 százalékos küszöböt; az előbbi 117, az utóbbi mintegy 70 helyet szerezve. A kurdok által támogatott függetlenek 23 mandátumra számíthatnak.

Az AKP korábban jelezte, hogy győzelme esetén folytatja a gazdasági reformokat, és mindent megtesz azért, hogy Törökország beléphessen az Európai Unióba.

Megfigyelők szerint azonban a párt iszlám gyökerei és a törökországi kurd kisebbség helyzetének a kezelése alaposan megnehezíti az AKP célkitűzéseinek megvalósítását.

Mindenesetre a választási győzelmet bejelentő Recep Tayyip Erdogan török kormányfő úgy fogalmazott, hogy "népünk úgy választott, hogy pártunkat követi. Pátunk támogatottsága nőtt".

Törökországban az eredeti tervek szerint novemberben került volna sor a voksolásra. Az előre hozott választásokról azután döntöttek, hogy Recep Tayyip Erdogan nem tudta kieszközölni, hogy bizalmasa, Abdullah Gül külügyminiszter az elnöki posztra kerüljön.

A választásokkal összefüggésben több incidens történt az ország különböző pontjain, ezeknek eddig 17 sebesültjük van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×