eur:
390.8
usd:
364.43
bux:
68262.1
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Afrika legnagyobb átvágása: tankoljon a sziklából!

Zimbabwében a rendőrök keresik azt a médiumot, aki megvezette a kormányt, azt állítva, hogy üzemanyag csorog egy sziklából.

A dél-afrikai állam a gazdasági krízis miatt komoly üzemanyaghiányban szenved, amelyet sokak szerint Robert Mugabe elnök politikája váltott ki.

Az ország egyik kormányzati lapja arról számolt be, hogy egy 35 éves tradicionális gyógyító és médium rejtélyes felfedezésről számolt be. A nő azt állította, hogy az ország északnyugati részén dízelolaj csorog egy sziklából, amelyet a helyiek szent helyként oltalmaznak.

Rotina Mavhunga azt mondta, hogy az üzemanyag "ajándék az ősi szellemektől, akik látják, hogy gyermekeik szenvednek az üzemanyaghiánytól".

Az egyik helyi újságban képet is közöltek a nőről, ahogy egy szikla előtt áll, amelyből egy csövön keresztül olaj folyt.

Az elnök pártja nyomozócsoportot küldött a helyszínre, amely megállapította, hogy semmiféle olajmező nincs a területen.

A Sunday Mail információja szerint a kormányzatot igencsak felbosszantotta a hamis állítás, ezért a médium most szökésben van. Több mint ötven tanítványát már letartóztatták.

Az, hogy kormányzati szinten ennyire komolyan vettek egy ilyen hihetetlen állítást, jól mutatja, milyen gazdasági válságban van az egykor virágzó Zimbabwe.

Az országban állandósult az élelmiszerhiány, a behozatalra nincs elég valuta, az infláció a maga 4.500 százalékával pedig világelsőnek számít.

Az üzemanyaghiány miatt olykor a tömegközlekedési vállalatok is leállítják járataikat, arra kényszerítve sok ezer ingázót, hogy gyalog menjen dolgozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×