eur:
391.03
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A geológus szerint nem találják meg a remény tavát

Nem létezik az a hatalmas föld alatti tó, amelytől tudósok a szudáni konfliktus lezárását remélik - jelentette ki egy francia geológus.

Szerdán Farouk El-Baz, a bostoni egyetem tudósa bejelentette, hogy a szudáni kormány támogatásával kutatófurások kezdődnek egy újonnan felfedezett föld alatti tó feltárására, Észak-Darfúrban.

Közlése szerint az észak-amerikai Erie-tó méretével megegyező horpadást fedeztek fel a radarokkal végzett kutatás során.

Alain Gachet francia geológus szerint az említett terület valószínűleg ötezer és huszonötezer évvel ezelőtt volt tele vízzel.

Ez a tó egy széles vízgyűjtőterület alján feküdt, amelyet a Nílus táplált. Mára azonban ez a terület teljes egészében kiszáradt. Az Egyiptom és Líbia déli határánál fekvő terület ma az egyik legszárazabb vidéke a világnak - mondta a szakértő, aki több mint húsz éve kutat ásványok és víz után Afrikában.

A geológus radar- és műholdadatokra hivatkozva közölte: a területen túl kevés eső esik, és a kőzet nem megfelelő arra, hogy elraktározza a vizet.

Alain Gachet elismerte: a bostoni kutatóknak van egy hajszálnyi esélyük arra, hogy vizet találnak a föld mélyén, de - mint hozzátette - ezt illetően pesszimista.

Szerinte Darfúr más területein elég vizet lehetne ahhoz találni, hogy véget érjen a természeti erőforrások birtoklásáért kitört polgárháború. A francia szakértő jelenleg délebbre kutat víz után az ENSZ támogatásával.

Hafiz Mohamed, a Justice Africa lobbicsoport tagja a héten azt mondta a BBC-nek, hogy az ellenségeskedés a természeti erőforrások szűkösségéből ered.

A szárazság és az elsivatagosodás Észak-Darfúrban arra kényszerítette a nomád pásztorkat, hogy délebbre költözzenek, ahol konfliktusba kerültek a fekete farmerekkel.

A 2003 óta tartó harcokban több mint 200 ezer ember vesztette életét, és kétmilliónyian hagyták el otthonukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×