eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A birodalom visszavág: Moszkva visszaütött

Oroszország kiutasít négy brit diplomatát, válaszul a Litvinyenko-ügy miatt tett brit megtorló intézkedésekre - jelentette be az orosz külügyi szóvivő. A diplomatáknak tíz napon belül el kell hagyniuk Oroszországot, ráadásul a moszkvai vezetés felülvizsgálja a hivatalos brit tisztségviselők vízumkérelmeit és megszakítja az együttműködést Nagy-Britanniával a terrorizmus elleni küzdelemben.

Megérkezett Moszkva válasza London hétfői bejelentésére, mely szerint négy orosz diplomatát kiutasítanak Nagy-Britanniából, mert Oroszország nem hajlandó kiadni az Alekszandr Lugovoj volt KGB-ügynök angliai meggyilkolásával vádolt férfit.

Az orosz vezetés döntése szerint kiutasítanak négy brit diplomatát, akiknek tíz napon belül el kell hagyniuk az országot. Emellett Oroszország megszakítja az együttműködést Nagy-Britanniával a terrorizmus elleni küzdelemben, felülvizsgálja a hivatalos brit tisztségviselők vízumkérelmét és orosz tisztségviselők sem folyamodnak többé brit vízumért.

Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy a brit lépés, mellyel London hétfőn kiutasított négy orosz diplomatát, "nem a jóérzésen, vagy a pragmatizmuson alapult".

Csütörtök délelőtt Tony Brenton moszkvai brit nagykövetet behívatták az orosz külügyminisztériumba és "bizonyos üzenetek" átadására kérték saját külügyminisztériuma felé.

A britek korábban döntésüket azzal indokolták, hogy így akarták jelezni Moszkvának, mennyire dühösek, amiért az nem hajlandó kiadni a Londonba menekült egykori hírszerző - és brit állampolgárságot kapott - Alekszandr Litvinyenko feltételezett gyilkosát.

"Az orosz kormány nem fogja fel, mennyire komolyan kezeljük ezt az ügyet" - fejtegette David Miliband nemrégiben kinevezett brit külügyminiszter a parlamentben.

"Először is, kiutasítunk négy orosz diplomatát. Másodszor, felülvizsgáljuk együttműködésünket, többek között a vízumkérdésben" - azaz, az orosz állampolgároknak jóval nehezebb lesz ezek után Nagy-Britanniába utazniuk. David Miliband emellett felszólította Oroszországot, hogy változtassa meg az alkotmányát.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×