eur:
389.4
usd:
361.95
bux:
68592.76
2024. május 7. kedd Gizella

Ismét sikertelen volt az elnökválasztás Albániában

Ismét nem kapott elég szavazatot az albán parlamentben egyetlen elnökjelölt sem, a képviselők még két kísérletet tehetnek az államfő megválasztására, mielőtt előre hozott választásokat kellene kiírni.

Vasárnap már harmadik alkalommal próbáltak elnököt választani Albániában, ám egy jelölt sem nyerte el a képviselők háromötödének a támogatását, azaz 84 szavazatot a 140 fős képviselőházban, ahol a kormányzó Albán Demokrata Párt (PDS) koalíciója összesen csak 80 mandátummal rendelkezik.

Bamir Topi, a jobboldali kormánykoalíció jelöltje 75 voksot kapott, míg a baloldali ellenzék színeiben induló Fatos Nanóra csak hárman szavaztak.

Bár korábban úgy tűnt, valamennyi parlamenti párt elfogadná Arjan Zaimi dandártábornokot új államfőnek, végül mégsem sikerült közös jelöltet indítani, sőt az ellenzék az egész szavazást bojkottálta.

Július 24-ig, Alfred Moisiu államfő mandátumának lejártáig a parlamentben várhatóan még két szavazást tartanak. Az albán alkotmány szerint öt sikertelen voksolás után fel kell oszlatni a törvényhozást, és 60 napon belül választásokat kell kiírni.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×