eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tovább csökkenti atomfegyverei számát az USA és Oroszország

"A lehetséges legalacsonyabb" szintre csökkenti stratégiai atomfegyverzetét az Egyesült Államok és Oroszország - Washington és Moszkva megállapodásáról a két ország külügyminisztere bocsátott ki közös nyilatkozatot.

Condoleezza Rice amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden, egy nappal azután tett közzé nyilatkozatot a nagy hatótávolságú atomfegyverek állományának csökkentéséről, hogy a két ország elnöke baráti hangulatú csúcstalálkozón egyeztetett egymással a Bush-család Maine állambeli nyaralójában.

Rice és Lavrov leszögezte: országaik teljes mértékben elkötelezettek amellett, hogy megakadályozzák az atomfegyver-technológiák elterjedését.

A két fél arra törekszik, hogy stratégiai támadó atomfegyverzetét "a lehetséges legalacsonyabb szintre csökkentse, amely megfelel nemzetbiztonsági követelményeiknek és szövetségesi vállalásaiknak" - tartalmazza a Washingtonban közzétett közös nyilatkozat.

Az Egyesült Államok és Oroszország 1991-ben megegyezett atomarzenáljuk egyharmaddal történő csökkentéséről; ez volt a START-szerződés, amely 2009 decemberében jár le.

Bár a két külügyminiszter nem jelezte, hogy a két ország újabb szerződést köt-e, úgy fogalmaztak: a mostani megállapodás a folytonosságot és az előreláthatóságot szolgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×