eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elhunyt Kurt Waldheim

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Kurt Waldheim volt ENSZ-főtitkár, Ausztria korábbi elnöke. A politikus halálát infarktus okozta.

Kurt Waldheim 1968 és 1970 között osztrák külügyminiszter volt, majd Ausztria ENSZ-képviselőjévé nevezték ki, végül 1971. december 22-én az ENSZ főtitkárává választották és 1981-ig megbecsült vezetője volt a világszervezetnek.

Ebben az időben Kurt Waldheim osztrák és nemzetközi politikai megítélése is pozitív volt.

Ausztria 1986-ban köztársasági elnökválasztásra készült, a voksoláson Kurt Waldheim az osztrák néppárt (ÖVP) színeiben indult a kancellári székért. Kurt Waldheim "Egy osztrák, akiben a világ bízik" szlogennel kampányolt és nyerte meg a választást szocialista ellenfele előtt.

A néppárti Kurt Waldheim győzelmét azonban a szocialisták nem tudtak elfogadni, komoly támadást indítottak az új köztársasági elnök ellen.

A osztrák baloldal egyes körei azzal vádolták az államfőt, hogy náci főbűnös, és mint ilyen, erkölcsileg alkalmatlan Ausztria köztársasági elnöki székének betöltésére.

Az osztrák baloldal kapcsolatainak köszönhetően rövid időn belül már Amerika is Waldheim-ellenessé vált.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az amerikai igazságügyi minisztérium annak ellenére vette fel az osztrák köztársasági elnök nevét 1987 tavaszán az Egyesült Államokból kitiltott magánszemélyeket feltüntető Watch-listára, hogy sem a német nemzetiszocialista párt (NSDAP), sem más náci szervezetek névsorában nem találták Waldheim nevét.

Hiába állt ki a nagy nácivadász, Simon Wiesenthal Waldheim ártatlansága mellett - a külpolitikai elszigetelődés érezhetővé vált az osztrák államfő körül.

Csak a Vatikánban és az arab világban volt szívesen látott vendég az osztrák elnök.

Az 1992-ig köztársasági posztot betöltő Waldheimet végül a CIA dokumentumai tisztázták a vádak alól, amelyek alapján kiderült, hogy az osztrák politikussal szemben évekkel korábban megfogalmazott vádak alaptalanok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×