eur:
385.59
usd:
354.71
bux:
68349.53
2024. május 21. kedd Konstantin

Nyilatkozni kell az EU-határon a nagyobb mennyiségű készpénzről

Nyilatkozatot kell tennie péntektől az Európai Unió területére lépő vagy onnan távozó utazónak, ha tízezer euró vagy annál nagyobb összegű készpénzt tart magánál - emlékeztetett az Európai Bizottság szerdán. Mint Kovács László adó- és vámügyi biztos a tájékoztatásban kiemelte, az intézkedés bevezetésének célja az Európai Unió biztonságának megszilárdítása, a pénzmosás, terrorizmus és egyéb bűncselekmények elleni fellépés támogatása.

A terroristáknak nehezebb lesz be- vagy kilépniük az unióból a törvénytelen akcióikhoz szükséges készpénzmennyiséggel, ugyanakkor az utazók és kereskedők nagy részére az új szabályok nem rónak aránytalanul nagy adminisztratív terhet, mert a 10 ezer eurós (2,5 millió forintos) határ kellően magas - szögezte le a magyar biztos.

A pénzmosás elleni uniós irányelvet kiegészítő szabályozás szerint mindenkinek nyilatkoznia kell a helyi vámhatóságoknál, aki a külső ellenőrzési pontokon át belép az EU-ba vagy elhagyja azt, ha az említett mennyiségű euró van nála, vagy ennek megfelelő értékű készpénz más pénznemben, illetve könnyen átváltható eszközök (kötvény, részvény, utazási csekk) formájában.

Ha valaki nem tesz nyilatkozatot, vagy hamis adatokat tüntet fel, a készpénzt lefoglalhatják, vagy visszatarthatják, és más szankciókat is hozhatnak ellene. A vámhatóságokat az új szabályozás felhatalmazza, hogy ellenőrizzék az utazókat és csomagjaikat a náluk található készpénzmennyiség meghatározása érdekében.

Ha bebizonyosodik, hogy pénzmosásról vagy terrorcselekmény finanszírozásáról van szó, a tagországoknak értesíteniük kell a többi EU-tagállamot is.

A bizottsági illetékesek arra is felhívták a figyelmet, hogy bizonyos EU-tagállamokban léteznek emellett külön ellenőrzési és nyilatkozattételi előírások az unión belüli készpénzforgalomra, és ezeket ugyancsak alkalmazni kell az új uniós szabályozás mellett.

A jogszabály előzményeképpen a múlt évtized végén végzett közös vámművelet során kiderült, hogy az EU-határokon évente milliárdos nagyságrendben forog készpénz vagy más nagy értékű tárgy. Azt viszont nem lehet megállapítani, hogy az ilyen típusú pénzmozgások mennyire szolgálják pénzmosási kísérletek céljait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×