eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Az osztrák parlament lépéseket tesz a Rába érdekében

Az osztrák parlament környezetvédelmi bizottsága úgy döntött, hogy meghallgatja a Rába-szennyezés és az Ausztria által Magyarországnak okozott egyéb környezeti problémák ügyében a két illetékes osztrák minisztert, az egyik képviselő pedig népszavazás kezdeményezését fogja javasolni a burgenlandi tartományi parlamentnek a burgenlandi Rábakeresztúron (Heiligenkreuz), Szentgotthárd túloldalán tervezett hulladékégető ügyében - közölte szerdán Bécsben Katona Kálmán (MDF), az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Katona Kálmán aznap az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának kezdeményezésére osztrák parlamenti képviselőkkel tárgyalt a környezeti problémákról, majd Eva Glawischnig-Piesczek parlamenti alelnökkel (Zöldek), az osztrák parlament környezetvédelmi bizottságának elnökével az osztrák parlament épületében tartott közös sajtótájékoztatón ismertette a tárgyalások eredményeit.

Eva Glawischnig-Piesczek a sajtótájékoztatón hevesen bírálta a környezetszennyezésekért felelős osztrák cégeket. Rámutatott, hogy a fürstenfeldi geotermikus erőmű és az ugyancsak Stájerországban működő, feldbachi Boxmark bőrgyár nem rendelkezik érvényes engedéllyel szennyvizeinek a Rábába engedésére.

Az osztrák-magyar környezeti konfliktus megoldásához szerinte nem is lenne szükség a két ország környezetvédelmi minisztere által felállított akciócsoportra, csupán az osztrák vízvédelmi törvényt kellene érvényesíteni, és evégből az osztrák szövetségi állam hathatós beavatkozására lenne szükség.

Hangsúlyozta, hogy az osztrák parlament valamennyi frakciója érdekelt a probléma mielőbbi megoldásában. A feldbachi Boxmark további környezetbarát működésének megteremtésében az alelnökasszony szerint a stájerországi tartományi kormánynak kellene a bőrgyárnak segítséget nyújtania.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×