eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Uniós alkotmány: Merkel derűlátó

Berlinben a kancellár az uniós alkotmánnyal kapcsolatos kompromisszum érdekében emelt szót a magyar kormányfővel folytatott tanácskozáson. A megbeszélésen jelen lévő olasz kormányfő és litván elnök is úgy vélte, hogy az Európai Unió működése szempontjából nélkülözhetetlen az új alapszerződés elfogadása.

Angela Merkel a tanácskozást követően reményét fejezte ki, hogy a jövő héten esedékes és Németország soros elnökségét lezáró uniós csúcsértekezleten az alkotmány elfogadásának konkrét menetrendjével állhat elő.

A német kancellár derűlátóan nyilatkozott a kompromisszum kidolgozásáról, de hangoztatta, hogy az Európai Uniót legkésőbb a következő, 2009-ben tervezett európai parlamenti választásig új jogi alapokra kell helyezni.

Amikor Angela Merkel január elsején átvette az EU soros elnökségét, az uniós alkotmány elfogadásának előmozdítását nevezte meg egyik legfontosabb feladataként. Most, röviddel a tisztség átadása előtt, többoldalú csúcsszintű eszmecserék keretében próbálja meggyőzni a tagállamok vezetőit az alapszerződés támogatásáról.

A magyar kormányfővel folytatott megbeszélésen nyitott kapukat döngetett, mert - mint Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta - Magyarország már ratifikálta az alkotmány jelenlegi formáját.

A miniszterelnök azonban leszögezte, hogy az eddigi szerződéstervezet lényegi elemeit mindenképpen meg kell őrizni.

Gyurcsány Ferenc Berlinben síkra szállt a kisebbségek jogainak érdekében, hangsúlyozta a szociális biztonság fontosságát, külpolitikai szempontból pedig Európa nyitottságának fenntartása mellett tört lándzsát.

A magyar miniszterelnök elvetette azt a próbálkozást, hogy a nagyobb tagállamok számára fokozottabb beleszólást biztosítsanak, és leszögezte, hogy semmiképpen sem szabad változtatni az eddigi döntéshozatali rendszeren, amely a kettős többség elvén alapszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×