eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csökkent az ír vendéglátóhelyek forgalma a dohánytilalom miatt

Írországban az Európai Unióban elsőként bevezetett dohányzásellenes törvény a dohányzók számának alakulásában és a dohánytermékek fogyasztásában nem hozott jelentős változást, a vendéglátóhelyek forgalma azonban visszaesett - közölték ír dohány- és vendéglátóipari szakemberek magyar újságírókkal Dublinban.

A P.J. Caroll dohányipari cég vállalati kapcsolatok igazgatója, Ronan Barry elmondta: a törvény életbe lépésének évében, 2004-ben a 18 és 64 év közöttiek 36,4 százaléka, tavaly pedig 33,7 százaléka dohányzott.

A dohányosok három évvel ezelőtt átlagosan 18, 2006-ban 17,3 szál cigarettát szívtak el naponta.

Miután a nyilvános zárt termekben tilos lett a dohányzás, az emberek a dohánytermékeket ritkábban az éttermekben, vagy a pubokban, egyre gyakrabban a nagyobb üzletekben vásárolták meg az alkoholos italokkal együtt, de mindezt otthon fogyasztották el. Ennek következménye pedig a vendéglátóhelyek forgalmának visszaesése lett.

Úgy vélte: a dohányosok számának és a fogyasztás elenyészőnek mondható csökkenése talán nem is a törvény, inkább a magas adóval sújtott cigaretta magas ára lehet. Írországban egy doboz márkás cigaretta jelenleg 7 euró körüli összegbe kerül.

A mintegy 6 ezer, főként vidéki tagot tömörítő és 1973-ban alakult Ír Vendéglátó Szövetség ügyvezető elnöke, Tadg O'Sullivan arról számolt be, hogy az ír pubok 10-20 százalékos forgalomcsökkenést könyveltek el. Ennek okán 875 vidéki söröző zárt be és összesen 2500-3000 alkalmazott maradt hosszabb-rövidebb időre állás nélkül.

Még 2004-ben Norvégia és Málta is bevezette a hasonló dohányzási tilalmat, hozzájuk később Olaszország, Svédország, Belgium, Skócia, Litvánia, az Egyesült Királyság, Észak-Írország és Wales is csatlakozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×