eur:
396.76
usd:
359.45
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Botrányt keltett a konzervatív kormányfő

Az ausztrál kormány megvizsgálja, lehet-e szigorítani a bevándorlási szabályokon és megtiltani a belépést a HIV-fertőzötteknek - közölte John Howard miniszterelnök.

Egy rádióinterjúban kérdezték meg John Howardot, szerinte be kell-e engedni Ausztráliába HIV-fertőzött bevándorlókat és menekülteket. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy a kérdést alaposan meg kell vitatni, de személy szerint első reakciója a nemleges válasz lenne.

Persze "humanitárius okokból" tehetnének kivételt - tette hozzá.

John Howard szavai mélységesen felháborították a HIV-fertőzöttekkel, illetve AIDS-betegekkel foglalkozó egészségügyi alkalmazottakat, akik xenofóbiával és érzéketlenséggel vádolják a kormányfőt.

"Tisztességtelen teher
"

Az ausztrál miniszterelnököt Victoria állam fővárosában, Melbourne-ben szembesítették a kérdéssel. Az állam egészségügyi minisztere pedig éppen a héten jelentette be, hogy a 2006 óta regisztrált új 334 HIV-fertőzött közül hetven emigráns, akik már vírushordozóként érkeztek Ausztráliába.

Az AIDS-esekkel foglalkozó egyik civil szervezet képviselője szerint a bevándorlókat már most is rendszeresen alávetik HIV-tesztnek, a legtöbb fertőzött pedig nem kapja meg a letelepedési engedélyt azzal az indokkal, hogy "tisztességtelen terhet" jelentene az egészséügyi rendszer számára.

A legtöbb ország, például az Egyesült Államok is szigorúan szabályozza a HIV-pozitívok bevándorlását és vízumkérelmük elbírálását.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×