eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Háború kezdődött Afrika egyik legszegényebb részén

Etiópiai harci gép bombázta reggel Mogadishu nemzetközi repülőterét. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A hatóságok tájékoztatása szerint etióp részről ez volt az első közvetlen támadás a szomáliai főváros ellen, amelyet az Iszlám Bíróságok Tanácsa nevű szervezet tart megszállás alatt és fegyveres harcot vív a nemzetközileg elismert, Etiópia által is támogatott kormánnyal szemben.

A támadás előzménye, hogy Melesz Zenavi etióp kormányfő hétfőre virradóra bejelentette: országa hadba lép a szomáliai iszlám szervezettel, amely szent háborút hirdetett Addisz-Abeba ellen.

Néhány órával korábban a szomáliai kormányerők harc nélkül visszafoglalták a szomáliai-etióp határon lévő Belet Weyne városát, majd üldözőbe vették az iszlám milíciákat. Ugyanakkor folytatódtak a nehéztüzérségi összecsapások az ideiglenes kormány székhelyén, Baidoa városában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×