eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Saját bajtársai lőtték agyon a katonát

Nemcsak a magyar katonáknak okozott gondot Irakban az elégtelen felszerelés: egy brit katona halála is bizonyítja, hogy Nagy-Britannia sem volt képes megfelelően felkészíteni csapatait az iraki háborúra.

A most nyilvánosságra került vizsgálat alapján az első, Irakban elesett brit katona nem megfelelő felszerelése miatt halt meg. Steven Roberts őrmester ruhája a jelentés szerint az alapvető védelmi követelményeknek sem felelt meg. Saját bajtársai lőtték le még 2003 márciusában.

"Katonákat küldeni a tűzvonalba a szükséges felszerelések nélkül szerintem megbocsáthatatlan, és tökéletesen példázza, miért nem hisznek már a kormányban" - mondta Andrew Walker a vizsgálatot végző halottkém.

Bírálják a volt védelmi minisztert

A halottkém szerint ez az eset is mutatja, milyen kétségbeesetten próbálja a brit katonai vezetés felszerelni és felkészíteni katonáit az iraki és afganisztáni tartózkodásra. Sokan azért vesztették életüket, mert járműveik nem nyújtottak elegendő védelmet az út menti bombatámadások ellen, és nyilvánvaló, hogy a hadsereg nem rendelkezik elegendő helikopterrel sem.

Andrew Walker nemrég találkozóra hívta a brit kormány korábbi védelmi miniszterét, Geoff de Hoont, hogy kérdőre vonja: miért csak nyolchetes késéssel hagyta jóvá, hogy a katonai vezetés által kért felszerelések eljussanak a Közel-Keletre.

Baráti tűzben halt meg

Robert Stevenst egyébként mindössze egy összetákolt páncélmellény védte, amikor egy ellenőrzőpontnál társai fedezésére kimászott csapata tankjából. Egy iraki lázadó kövekkel dobálta meg, mire az őrmester elejtette a pisztolyát.

A tankra szerelt gépfegyver csütörtököt mondott, ezért Stevens egyik társa egy nagy lőtávolságú puskát fordított a lázadó felé, azt azonban nem tudta, hogy közelre a fegyver balra húz: éppen társát, Robert Stevenst találta el.

Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×