eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Új bizonyítékok: darabokra hullik a kormány tekintélye

Az iraki háború megindítása mellett felhozott érvek már eddig is gyenge lábakon álltak, most azonban egyenesen darabokra estek szét, a brit kormány tekintélyével együtt. Az Egyesült Királyság korábbi ENSZ-főtárgyalója kijelentette: a diplomaták számára teljesen nyilvánvaló volt, hogy Irak semmiféle veszélyt nem jelent - és ezt Tony Blairnek is tudnia kellett.

Carne Ross eddig azért nem beszélt, mert nem akarta megsérteni titoktartási kötelezettségét. Csütörtökön nyilvánosságra került vallomását az iraki háborút megelőző titkosszolgálati baklövéseket vizsgáló Butler-bizottság előtt tette.

A külügyminisztérium mindent megtett a nyilvánosságra hozatal megakadályozására, de a képviselők úgy döntöttek, hogy az nem törvényellenes.

A diplomata szerint Tony Blairnek tudnia kellett, hogy Szaddam Huszeinnek nincsenek tömegpusztító fegyverei. Arra sem utalt semmi, hogy Irak meg akarja támadni valamelyik szomszédját, vagy brit és amerikai érdekeltségeket fenyeget.

Carne Ross azt is elmondta: a britek figyelmeztették amerikai kollégáikat, hogy a diktátor után az ország kormányozhatatlanná válik, ami azóta meg is történt - az amerikai diplomaták szintén így vélekedtek.

Sok mindent megkérdőjelez

A főtárgyaló szerint a külügyminisztérium tehetetlensége, és a legfontosabb miniszterek érdektelensége miatt nem tudott az Egyesült Királyság szankciók útján eredményt elérni, ami elkerülhetővé tehette volna a háborút.

Carne Ross állításai alapvetően aláássák Tony Blair háború melletti érveit, miszerint Szaddam Huszeinnek vegyi és biológiai fegyverei voltak, amelyekkel 45 perc alatt fenyegethette a brit és az amerikai érdekeltségeket.

A diplomata állításai újranyithatják a vitát David Kelly öngyilkosságáról is, aki azután végzett magával, hogy a BBC egy újságírója rá hivatkozva közölte: a kormány "szexibbé tette" a háború megindítását alátámasztó bizonyítékokat.

A Butler-bizottság tisztázta a kormányt ebben az ügyben - most ez a kép is árnyaltabbá válhat.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×