eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Döbbenetes videók: Diana hercegnő utolsó órái

Csütörtökön Londonban ismertették a Diana walesi hercegnő halálával kapcsolatban véget ért nyomozás 850 oldalas jelentésének fő megállapításait. A vizsgálat szerint nem volt olyan összeesküvés, amely a hercegnő, vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna, azaz tragikus baleset történt. De mi történt aznap este?

1997. augusztus 30-án, szombaton Diana hercegnő és Dodi al Fayed Párizsba érkezik a Földközi-tengeren hajókázással töltött szabadságukról. A pár Szardínia szigetéről indul és a francia főváros Le Bourget repülőterén száll le.

A repülőtérről az al Fayed-család egyik ingatlanjába viszik őket, mielőtt a - szintén az al Fayed tulajdonában lévő - Ritz Hotelbe mennének a Vendome térre.

Az este folyamán Diana és Dodi a túl erős médiajelenlét miatt lemondanak egy belvárosi hotelbe megbeszélt vacsorát. Ehelyett a Ritzben, saját lakosztályukban vacsoráznak.

Dodi al Fayed kieszel egy tervet, amellyel elterelnék a hotel előtt várakozó lesifotósok figyelmét, így Dianával ki tudnának jutni a szállodából.

A pár éjfél után 20 perccel, azaz már augusztus 31-én hagyja el a lakosztályt. A hotel hátsó bejáratához mennek, beszállnak a Ritz által biztosított Mercedes S280-ba, melyet a biztonsági személyzet egyik tagja, Henri Paul vezet és elhajtanak.

A sofőr mellett az al Fayed család által felbérelt testőr, Trevor Rees-Jones ül, Diana és Dodi al Fayed a hátsó ülésen foglalnak helyet. A baleset után elvégzett hivatalos francia vizsgálat megállapította: Henri Paul alkoholproblémákkal küzdött (ezt a csütörtökön nyilvánosságra hozott brit jelentés is megerősítette) és nem volt engedélye arra, hogy hivatalosan utasokat szállítson.Dodi al Fayed elterelő hadművelete nem sikerül tökéletesen, néhány lesifotós az autó nyomába szegődik, bár valószínűleg egyik sem kerül túl közel az autóhoz, amint az végigszáguld a Szajna északi partján.

Éjfél után 25 perccel - öt perccel azután, hogy elhagyják a szállodát - a Mercedes az egyik aluljáróban karambolozik. Először az oldalfalnak ütközik az autó, majd az út túloldalán lévő oszlopnak.

A vizsgálatok később megállapítják, hogy az autó alighanem összeütközött egy fehér Fiat Unóval, bár a hivatalos jelentés szerint ennek nem volt komoly szerepe a balesetben. A Mercedes 118-155 km/h sebességgel haladt, jóval a megengedett határ fölött.

Egy perccel később beérkezik az első riasztás a rendőrségre és a mentőkhöz. Az első mentőcsapat hat perccel később, 1232-kor érkezik a helyszínre. Az oszlopnál lévő összetört Mercedes hátsó padlóján Diana hercegnő öntudatánál van, Dodi al Fayed ellenben már halott. Az alábbi a BBC brit közszolgálati televízió első jelentése a balesetről.

{{video:https://youtube.com/v/whV9TrZsCHg}}


Az anyósülésen utazó testőr, Trevor Rees-Jones is öntudatánál van, de nagyon súlyos sérülésekkel. A sofőr, Henri Paul halott.

Orvosok és járókelők rohannak a hercegnőhöz, akit végül hajnali 1 órakor sikerül kiszabadítani az autóból. Megpróbálják a helyszínen ellátni, mielőtt a Pitie-Salpetriere kórházba szállítják.

0130-kor Dodi al Fayedet hivatalosan is halottá nyilvánítják. Diana hercegnő 2 óra 6 perckor érkezik meg a kórházba, még mindig életben van.

Az orvosi beavatkozás ellenére Diana hercegnő hajnali 4 órakor a szív- és tüdősérülések miatt meghal.

A baleset napján folyamatosan érkeztek a részvétnyilvánítások a királyi családhoz, elsősorban természetesen a két herceghez, Vilmoshoz és Harryhez. Részvétét nyilvánította Tony Blair miniszterelnök is.

{{video:https://youtube.com/v/FjKweo_t1kU}}


Az abban az évben megválasztott miniszterelnök láthatóan a könnyeivel küszködik Trimdon Church előtt megtartott rövid beszéde alatt. "Az emberek Hercegnője volt...hihetetlen móka volt vele lenni, különleges ember volt" - mondta Tony Blair.

Diana hercegnő temetése aztán megmozdította egész Nagy-Britanniát. A gyásszertartás egyik legemlékezetesebb része az volt, amikor Elton John - külön erre az alkalomra írt szöveggel - előadta a Candle in the Wind című számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×