eur:
385.33
usd:
355.02
bux:
67919.65
2024. május 21. kedd Konstantin

Szinte hihetetlen: válságban a szlovák sörgyártás

Míg Szlovákiában évek óta csökken a sörfogyasztás és sorra mennek tönkre a kisebb gyárak, addig Csehországban rekordokat döntöget a sörgyártás. Utóbbi esetben a szakértők a labdarúgó-világbajnokságot és a meleget emlegetik a siker okaként.

Szlovákia sörgyártása 2002 óta folyamatosan hanyatlik. Ez részben a 2003-ban bevezetett adóemelésnek köszönhető, az előző Dzurinda-kormány 3 évvel ezelőtt csaknem 70 százalékkal felemelte a sör fogyasztási adóját, emiatt érezhetően visszaesett a sörfogyasztás.

Míg 2002-ben 4,8 tizedmillió hektoliter sört gyártottak Szlovákiában, tavaly már csupán alig kevesebbet, mint 4 millió hektolitert... A kisebb sörgyárak sorra tönkrementek, de még a piacvezető holland gyáróriás is gondban van, hiszen be kellett zárnia a nagymúltu rimaszombati, majd nemrég a nyitrai üzemet is.

Szlovákiában az egy főre eső sörfogyasztás valamivel több mint évi 80 liter, ez jóval kevesebb mint például Csehországban, ahol ennek a duplája, tehát több mint 160 liter esik minden polgárra, beleértve a csecsemőket is.

Csehország, a sörparadicsom

A legfrissebb statisztikai adatok szerint Csehországban az idén ismét rekordokat döntöget a sörgyártás, a növekvő irányzat immár 6 éve töretlen. A becslések alapján az idei sörgyártás eléri a 20 millió hektolitert, a kivitel pedig megközelíti a 3 és fél millió hektolitert, ez minden idők legjobb eredményének számít.

A cseh export legnagyobb része, csaknem 40 százaléka a szomszédos Németországba és Szlovákiába irányul. Némi visszaesés tapasztalható az Egyesült Államokba és Angliába irányuló kivitelnél.

A hagyományos nagy cseh sörgyárak mellett egyre sikeresebbek külföldön a kis, regionális sörfőzdék is, melyek gyakran nem tudják kielégíteni a megrendelők igényeit.

A szakemberek szerint az idei növekvő sörfogyasztást nagymértékben elősegítette a júniusi németországi labdarúgó-világbajnokság, valamint a szokatlanul meleg október is, amikor különösen szomjasak voltak az arany nedű kedvelői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Elromlott a hangulat a tőzsdéken, a magyar piac is lefordult

Elromlott a hangulat a tőzsdéken, a magyar piac is lefordult

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthatunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×