eur:
392.14
usd:
362.65
bux:
73431.84
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A szakértők nem, a lakosság viszont szereti a szlovák kormányt

A szlovák elemzők többsége ellentmodásosnak minősíti a Fico-kormány első száz napját, a lakosság viszont sikeresnek értékeli a kormány eddigi működését.

Száz napja kezdte meg működését a Robert Fico vezette szlovák kormány, amely nyolc év után Mikulás Dzurinda kabinetjét válotta fel. Az első értékelések meglehetősen ellentmodásosak.

Az ellenzéki pártok szerint az első száz napot a semmittevés és a populizmus jellemezte, a közvélemény-kutatások viszont arra utalnak, hogy az emberek sikeresnek ítélik a kabinet eddigi munkáját, főleg azért, mert több szociális ígéretét is sikerült megvalósítania.

A legnépszerűbb intézkedések közé tartozik, hogy eltörölték az orvoslátogatási és a kórházi ágydíjat, elkészült a milliomosadó tervezete, lesz karácsonyi külön nyugdíj is, maga a kormányfő pedig látványosan harcol a külföldi energetikai monopóliumok áremelési törekvései ellen.

A politológusok és gazdasági elemzők többnyire elismerik, hogy nem történt katasztrófa, de hozzáteszik, hogy az előző kormány nagyon jó állapotban hagyta az országot, és egy ideig még lesz miből osztogatni.

A Fico-kormány eddigi szociális és gazdasági intézkedései sok esetben azonban eltérnek attól, amit Robert Fico pártja, a SMER a választási kampányban hirdetett.

Ficóék hatalomra kerülésük óta óvatosabban fogalmaznak és cselekszenek, nem változtatták meg az egykulcsos adórendszert, és szigorú fiskális politikát folytatnak, hogy ne kerüljön veszélybe az euró 2009-ben tervezett bevezetése.

A külföldi megítélés romlott

A SMER vezette kormánykoalíció ellenzői elsősorban azt vetik a Fico-kabinet szemére, hogy romlott a társadalmi légkör és negatív lett az ország külföldi megítélése, mert a koalcióban helyet kapott a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt, és erősödtek a magyarellenes megnyilvánulások.

Mikulás Dzurinda korábbi kormányfő szerint Ficóéknak száz nap alatt sikerült teljesen lerombolniuk az ország korábbi jó hírnevét.

Robert Ficót az európai szocialisták is élesen birálták, és csütörtöki elnökségi ülésükön döntenek arról, felfüggesztik vagy kizárják a SMER-t a szocialista frakcióból.

Az előzetes várakozással ellentétben Robert Fico nem vesz részt a brüsszeli ülésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×