eur:
392.19
usd:
362.75
bux:
73438.29
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A lakosság két és fél százalékát megölték

A Lancet című brit orvosi szaklapban megjelenő anyag szerint több mint 650 ezer iraki halt meg a népirtással vádolt Szaddam Husszein rezsimjének bukását okozó amerikai vezetésű invázió következtében. Az áldozatok számát egy statisztikai modellel számolták ki. George Bush amerikai azt mondta, hogy nem szavahihető a becslés.

650 ezer, szemben a hivatalosan elismert néhány tízezerrel - ennyi az iraki háború és az azt követő káosz polgári áldozatainak száma a John Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Intézete szerint.

Az egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán tanít egyébként Zbignew Bzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, ám az intézmény jobban ismert orvosi karáról.

Az egyetem kutatói egy statisztikai modellt állítottak fel. A 25 milliós Irak 47, véletlenszerűen kiválasztott körzetében hasonlították össze az invázió előtti és utáni halálozási arányokat.

Ezek feldolgozása után azt állítják, hogy jóval több a halott Irakban, mint amennyit a hivatalos amerikai statisztika elismer, sőt még annál is, amit a médiajelentésekre épülő iraqbodycount.org nevű weboldal közöl. A honlap szerint 48 ezer körül mozog a megölt civilek száma.

A John Hopkins kutatói szerint az ő megközelítésük megbízhatóbb, mint a halottak számlálása, mivel az Irakban dúló erőszak miatt lehetetlen biztonságos körülmények között ilyen felmérést készíteni.
A kutatók módszere az volt, hogy közel kétezer iraki család - tehát 13 ezer ember képviselőivel beszéltek.

Megkérdezték őket, hány haláleset történt náluk 2002 óta. Az adatok szerint a halálozásoknak mindössze 13 százaléka esett a Husszein-rezsim végnapjaira és hatszor több, 87 százalék a háború utáni periódusra.

A modell alapján a kutatók azt mondják, hogy a 25 millió iraki két és fél százaléka halt meg az utóbbi csaknem négy évben.

Bush elnök határozottan visszautasította a tanulmány megállapításait.

Mint mondta, elismeri, hogy sok ártatlan ember meghalt, ami zavarja, és ami miatt gyászol, de a 650 ezres becslés nem hihető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Esni kezdett a forint, meglódult a dollár

Esni kezdett a forint, meglódult a dollár

A múlt heti nagy hullámvölgy után hétfőn reggel stabilan kezdett a forint a főbb devizákkal szemben, aztán esésbe váltott, miközben meglódult a dollár. Az euró jegyzése délutánra 393 közelébe, a dolláré 363-ig emelkedett. Amint makronaptárunkból kiderül: egy kifejezetten mozgalmasnak ígérkező hét indult és holnaptól kell nagyon résen lenni, és elsősorban az Egyesült Államok felőli adatokra kell figyelni, amelyek akár nagy kilengéseket is hozhatnak a főbb devizákon és a piaci hangulaton keresztül a forintnál is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×