eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Virtuóz ötvenhatos megemlékezések Angliában

Angliában könyvek megjelentetésével, kiállításokkal, veterán-beszámolókkal, filmbemutatókkal, ünnepségekkel emlékeznek meg az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójáról.

Az első megemlékezésen már túl is vagyunk: csütörtök este fél nyolctól negyed tizenegyig Magyarországgal foglalkozott a BBC rádió tízezrek által hallgatott kulturális adása, a BBC-3.

A műsort a BBC volt budapesti tudósítója, Kirsty Lang vezette, aki meghívta a stúdióba George Szirtes költőt, Ambrus Győző Angliában élő grafikusművészt, és állandó összeköttetésben voltak a Budapesten tartózkodó íróval, Tibor Fischerrel.

Ambrus Győző, a népszerű angliai gyerekkönyv-illusztrátor 1956-ban, mint a Képzőművészeti Főiskola diákja, fegyverrel harcolt a budapesti utcákon. Tagja volt annak a művész-növendékekből álló nemzetőr-egységnek, amelyet a főiskola pincéjébe szorítottak be az oroszok, és mire áttörték magukat a falon a szomszédos épület kazánházába, nyolcukat lelőtték. Õ a félévszázados élményeiről beszélt.

A szüleivel 1956 végén, nyolc éves korában Angliába érkezett Szirtes György, George Szirtes-ként immár a szigetország Eliot-díjas, közismert költője. Õt alkalmi poéma megírására kérte fel a BBC, ez is elhangzott az est folyamán.

Fischer Tibor író, ötvenhatos menekült szülők gyermekeként Angliában született. Jelenleg Budapesten tartózkodik, a Magyar Rádió stúdiójából kapcsolták, hogy részt vegyen a beszélgetésben, és kommentálja az újabb magyar belpolitikai eseményeket.

Változatos programok

A BBC Magyar Estje változatos és érdekes volt. Az 1956-os forradalomra Angliában élő veteránok emlékeztek, hallhattuk az 1956-ban Franciaországba menekült Cziffra György virtuóz zongorajátékát, angol szakértők szóltak a magyar film nemzetközi hatásáról és a magyar matematikusok, természettudósok kiválóságának okairól, mellyel kapcsolatban Kaliforniából bekapcsolódott a beszélgetésbe a Nobel-díjas vegyész, Oláh György.

Október elején a legnagyobb londoni kulturális központ, a mozival, színház- és koncertteremmel, kiállítóhelyiséggel egyaránt rendelkező Barbican lesz többnapos magyar megemlékezés és fesztivál helyszíne.

A rendező Mészáros Márta részvételével mutatják be A temetetlen halott című filmet, továbbá Fábri Zoltán, Jancsó Miklós, Szabó István, Makk Károly és Bereményi Géza egy-egy filmjét. Angliai premierre is sor kerül, levetítik a melbournei olimpián lezajlott, véres magyar-szovjet vízilabda mérkőzésről szóló dokumentumfilmet.

Az 1956 témakörében rendezendő irodalmi esten Tibor Fischer és George Szirtes mellett az Angliában élő költő, Gömöri György és az angol nyelvű regényeiről ismert Vizinczey István szerepel.

Könyvavatóként Victor Sebestyén, második generációs magyar származású újságíró Twelve Days - Tizenkét nap című, a magyar forradalmat leíró és elemző, újonnan megjelent kötetét mutatják be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×