eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Választások Ausztriában

Vasárnap Ausztriában is választásokat tartanak - igaz, ott nem önkormányzatit, mint Magyarországon, hanem parlamenti választásokat. Ausztriában biztos, hogy koalíciós kormány lesz, ám az még bizonytalan, hogy ki kivel irányítja majd az országot. Az ottani választási kampányban a pártadományok ügye kavart botrányt.

Jobbközép-szociáldemokrata nagykoalíciót szeretne az osztrák szavazók többsége. Legalábbis a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy nyugati szomszédunknál a kormányzó Osztrák Néppárt és az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata párt frigyét szívesen látnák a voksolók. A konzervatívok 51 százaléka vélekedik így, a baloldaliaknak pedig a kétharmada.

A voksolók szívesen látnák a kormányfői poszton a jövőben is Wolfgang Schüsselt. Alfred Gusenbauer szociáldemokrata vezetőt kevesebben szeretnék a kancellári székben tudni.

A vasárnapi voksoláson az előrejelzések szerint négy párt juthat be a parlamentbe: a Néppárt, a szociáldemokraták, a zöldek és az Osztrák Szabadság Párt. Ez utóbbiból lépett ki és alapított új szervezetet Jörg Haider, aki populista, radikális politikájával híresült el.

Valószínűleg a jelenlegi kormánykoalíció nem marad a helyén: a Schüssel kancellár nevével fémjelzett konzervatív Néppárt ugyanis nem nézi jó szemmel a Szabadság Párt erős idegen- és bevándorló-ellenes kampányát.

A felmérések szerint egyetlen párt sem szerez akkora támogatottságot, hogy egyedül kormányozhasson, ami azt jelenti, hogy a következő kabinet is koalíciós lesz. A kérdés csak az: ki kivel lép frigyre.

A mostani választási kampányt egyébként a pártadományok ügyével kapcsolatos botrány árnyékolja be.

Ennek magyar szála is van, hiszen az egyik független jelölt azt mondta: osztrák vállalati pénzeket kapott az MSZP és az SZDSZ. A magyar pártok ezt cáfolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×