eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Prága terrortámadás célpontja lehet?

Prágában tovább szigorították a biztonsági intézkedéseket a terrorveszély miatt. A fokozott ellenőrzés akár hetekig is eltarthat.

A cseh hatóságok továbbra sem hoztak nyilvánosságra részleteket arról, minek alapján rendeltek el szombattól példátlan biztonsági intézkedéseket a fővárosban. A belügyminiszter csupán annyit közölt, hogy a kormány a főváros ellen készülő terrorista támadás veszélyéről kapott titkosszolgálati információkat.

A Mladá Fronta Dnes című napilap úgy tudja: az intézkedés összefügg az Oslóban őrizetbe vett négy ember vallomásával. Mint kiderült, a norvég főváros ellen terrortámadás készült, a gyanúsítottak egyikének komoly cseh kapcsolatai voltak, hosszabb ideig ugyanis Prágában élt.

A cseh főváros több pontján megerősítették az ellenőrzést, a központ forgalmas helyein géppuskás rendőrök felügyelnek a biztonságra.

A lapok szerint a terrortámadás veszélye elsősorban a városközpontban, valamint a turisták által nagyon látogatott történelmi zsidóvárosban áll fenn.

A prágai zsidó hitközség vezetője a CTK hírügynökségnek elmondta, hogy a zsinagógákat és a többi műemléket nagyon szigorúan felügyelik, mindez azonban nem korlátozza a turistaforgalmat - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A cseh fővárosban naponta több ezer amerikai és izraeli turista fordul meg. A lapok szerint Csehország könnyen egy arab terrortámadás célpontjává válhat, a kormány ugyanis erőteljesen támogatja Washington és a NATO terrorellenes fellépését,a legutóbbi közel-keleti konfliktus során pedig nyíltan Izrael mellé állt.

 Az utóbbi időben nagy vitát váltott ki annak lehetősége, hogy Prága engedélyezné egy amerikai rakétaelhárító állomás létrehozását az országban. Számos elemző szerint egy ilyen lépés fokozott biztonsági kockázatokkal járna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×