eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A német hadihajók elindultak Libanon felé

A második világháború óta először teljesítenek német hadihajók szolgálatot nemzetközi vizeken. Több mint ezer tengerész érkezik 10-14 napon belül Libanonhoz, hogy felügyeljék az ország partjait, és megakadályozzák, hogy a Hezbollah szélsőséges szervezet fegyverhez juthasson. Már nyolc hadihajó útnak indult.

Történelmi küldetésről beszélnek a német elemzők, azután, hogy nyolc hadihajó futott ki az északi-tengeri Wilhelmshaven kikötőjéből, hogy a libanoni partokat ellenőrizze.

Több mint ezer tengerész vesz részt azt ENSZ-akcióban. A világszervezet feladata lesz, hogy fenntartsa a békét Libanonban, és megakadályozza a Hezbollah szélsőséges szervezetet abban, hogy fegyverekhez jusson.

A nyolc hadihajó 10-14 nap alatt ér a Földközi-tengerre. A második világháború óta ez az első eset, hogy a német haditengerészet külföldön teljesít szolgálatot.

Berlin ugyanakkor jelezte: nem küld szárazföldi csapatokat, nehogy olyan helyzet álljon elő, hogy tűzharcba keveredik az izraeli egységekkel. Éppen a náci múlt miatt vélik sokan úgy, hogy igen kényes a német katonai részvétel a békemisszióban.

Mint ismeretes, július végén Izrael megtámadta északi szomszédját. Pontosabban a Hezbollahot akarta fölszámolni, ám a 34 napig tartó akcióban a libanoni infrastruktúra komoly károkat szenvedett.

A zsidó állam csak azután kivonult ki Dél-Libanonból és szüntette meg az ország blokádját, hogy az ENSZ közölte: 15.000 katonát küld a térségbe. A libanoni partokat a német egységek vezetésével ellenőrzik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×