eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

9/11 - Az ötéves évforduló

Hétfőn lesz a New York-i és a washingtoni merényletek öt éves évfordulója. 2001. szeptember 11-én két utasszállító csapódott a World Trade Center ikertornyaiba, egy harmadik a Pentagon épületébe, egy negyedik eltérített gép pedig lezuhant. A merényletsorozat több ezer ember életét követelte.

Bár állítólag az amerikai titkosszolgálat figyelmeztette az elnököt, hogy iszlámista terroristák támadásra készülnek, a katasztrófa mégis megtörtént. 2001. szeptember 11-én New York-i idő szerint reggel háromnegyed kilenckor egy utasszállító gép csapódott a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába.

A terrortámadás ténye akkor vált nyilvánvalóvá, mikor negyedórával később a déli toronyba is beleszállt egy repülő. Az ikertornyok alig egy órával a becsapódás után összeomlottak. Eközben a terroristák egy másik gépet Washington felé térítettek, és az amerikai hadügyminisztériumnak helyet adó Pentagonba vezették. Egy negyedik gép feltételezett célpontja pedig vagy a Fehér Ház, vagy a Kongresszus lett volna, ez utóbbin valószínűleg fellázadtak az utasok, ennek következtében pedig lezuhant a repülő.

A hivatalos közlés szerint a merényletekben majdnem háromezren vesztették életüket. Elemzők a támadások után úgy vélték, összehangolt akcióról volt szó, a merényletek ugyanis az Egyesült Államok politikai, gazdasági és katonai jelképei ellen irányultak.

George W. Bush amerikai elnök 2001 szeptemberét követően háborút kezdett a terrorizmus ellen: ennek első fejezeteként október 7-én amerikai légitámadás indult Afganisztán ellen, azt feltételezték ugyanis, hogy Oszama bin Laden az ázsiai országban bujkál, 2003 márciusában pedig Irak ellen indult meg az offenzíva a Szaddám-rezsim felszámolása érdekében.

Az elmúlt öt évben az al-Kaida több mint 20 vezetőjét fogták el, vagy ölték meg világszerte. Felderítő akciókban horogra akadt a nemzetközi terrorhálózat második embere, az európai, valamint a szaúd-arábiai vezetője, továbbá a szervezet harmadik embere, aki a szeptember 11-i merénylet fő kitervelője volt.

A legnagyobb fogás azonban kétségtelenül az al-Kaida iraki vezetőjének idén júniusi halála volt. Az amerikaiak ugyan állítják: egy közös iraki-amerikai hadműveletben ölték meg a terrorista vezetőt, többen úgy vélték, véletlenül robbant fel az Abu Muszab az-Zarkávit szállító teherautó. Az Egyesült Államok állítólag többször is az al-Kaida vezérének nyomára bukkant, Oszama bin Ladennek azonban mindig sikerült elmenekülnie, és még mindig szökésben van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×