eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Szlovákia nyugtalan

Szóbeli válaszjegyzékében a szlovák kormány újra és nyomatékosan elítélte a szlovákiai nemzetiségellenes eseteket, ugyanakkor jelezte: nyugtalanítják a magyar részéről elhangzott reagálások, és az ügy túlzott médiabeli jelenléte.

A szlovák külügyminisztérium Győrffy Csaba magyar nagykövetnek átadott szóbeli jegyzékében kedvező fejleménynek nevezi, hogy a felek megállapodtak a kisebbségi kérdésekben illetékes magyar-szlovák vegyesbizottság összehívásában.

Szlovákia budapesti nagykövetének hétfőn adott át szóbeli jegyzéket a magyar külügyi tárca szakállamtitkára.

Szőke László akkor azt mondta: Budapest elvárja Pozsonytól, hogy a lehető leghatározottabban ítéljen el minden, a magyar kisebbségre nézve sértő megnyilvánulást.

Finnország is aggódik

Aggasztónak tartja az Európai Unió finn elnöksége a jelenlegi szlovákiai történéseket - közölte Matti Vanhanen miniszterelnök Helsinkiben az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának vezetőségét fogadva. Erről a néppárti elnökségi tagok közé tartozó Szájer József számolt be.

A fideszes európai parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozáskor, a koppenhágai kritériumok közt szerepelt az emberi jogok tiszteletben tartása, a kisebbségek védeme.

Szájer József úgy vélte, a közösségnek elegendő morális tekintélye van ahhoz, hogy ezt a tagálamokkal betartassa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×