INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Továbbra is iráni ellenőrzés alatt a román fúrótorony

Infostart / InfoRádió
Ellentmondóan értelmezik Bukarestben és Teheránban a román olajfúrótorony iráni elfoglalását. Ami biztosnak látszik, hogy román és iráni cégek gazdasági jellegű konfliktusa áll az ügy hátterében.

"Jobb volna, ha a félretájékoztatás és a hangulatkeltés helyett bírósági úton rendeződne az Orizont olajfúrótoronnyal kapcsolatos román-iráni konfliktus" - mondta. az iráni külügyminisztérium szóvivője, Hamid-Reza Asefi. A külügyi szóvivő szerint szó sem volt a platform fegyveres megtámadásról.

Értelemezése szerint mindössze annyi történt, hogy az iráni parti őrség megakadályozta az Orizont elvontatását az iráni felségvizekről.

Az iráni sajtó közölte, hogy tíz nappal korábban a GSP román cég törvénytelenül vitte el a térségből másik fúrótornyát, a Fortunát, mi több, alkalmazottjai megverték és a tengerbe lökték a PetroIrán társaság két megbízottját.

Azt immár Bukarestben is megerősítették, hogy az Orizont 26 tagú legénysége zavartalanul végezheti a munkáját, az úszó gyár fedélzetén tartózkodik azonban az iráni parti őrség három fegyveres tisztje, és a román társasággal konfliktusba keveredett két iráni cég egy-egy képviselője.

A GSP román cég elnöke viszont továbbra is kalózkodásnak minősítette az iráni fegyveres fellépést.

Állítása alátámasztásaképpen közölte: húsz iráni katona vonult az úszó gyár fedélzetére, elfoglalták a létesítmény parancsnoki hídját és megszakították a rádiókapcsolatot Romániával.

A román cégvezető a másik fúrótorony kivonását törvényesnek tartja. Kijelentette, azt korábban egy iráni bíróság hagyta jóvá.

Közben bukarestben bejelentették, hogy a helyszínre utazott két román diplomata, akik tájékozódni fognak az Orizonttal kapcsolatos konfliktusról.


A címlapról ajánljuk