eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

ENSZ-megfigyelőket bombázott Izrael, négyen meghaltak

Életét vesztette az ENSZ Libanonban állomásozó erőinek (UNIFIL) négy megfigyelője az arab ország déli részén egy izraeli légi csapásban. Kofi Annan ENSZ-főtitkár vizsgálatot követelt a zsidó államtól a szerinte "nyilvánvalóan szándékos" támadás miatt.

Milos Strugar UNIFIL-szóvivő elmondta: a bomba telibe találta a libanoni-izraeli határvidék keleti részén fekvő Kiam városában létesített megfigyelőállás épületét.

Az UNIFIL mentőalakulatokat vezényelt a helyszínre a romok eltakarítására, ám az izraeli tűz a mentési művelet alatt is folytatódott - állította a szóvivő.

A libanoni hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője szerint a bombázásban egy osztrák, egy finn, egy kanadai és egy kínai ENSZ-megfigyelő vesztette életét.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székhelyén később megerősítette a négy megfigyelő halálát. A diplomata elmondta, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagállamát értesítették a történtekről.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerdára közleményében felháborodásának és mélységes fájdalmának adott hangot a szerinte "nyilvánvalóan szándékos" izraeli bombázás miatt.

Annan hangsúlyozta: a megfigyelőállást annak ellenére érte légicsapás, hogy már régóta működött és egyértelműen megjelölték.

Az ENSZ-főtitkára felszólította Izraelt, hogy teljes körűen vizsgálja ki a történteket.

Mark Regev izraeli külügyi szóvivő szerdán országa "őszinte sajnálatát" fejezte ki a négy megfigyelő "tragikus halála" miatt, és a történtek alapos kivizsgálását ígérte.

A The Washington Post című amerikai napilap egy magas rangú amerikai diplomatára hivatkozva közölte: Izrael úgy tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy baleset volt az ENSZ-megfigyelők állásának bombázása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×